Acasă Uncategorized Ţiganii români, obiectul luptei electorale din Franţa şi Spania

Ţiganii români, obiectul luptei electorale din Franţa şi Spania

DISTRIBUIȚI

96199 – 26112010 – Reprezentanţii Primăriei din Motril (Granada) şi cei din Madrid au trimis 35 ţigani înspre România, după exemplul francez. Alungarea ţiganilor de naţionalitate română din zonele pe care le ocupaseră ilegal a dat naştere în Spania la adevărate confruntări între socialişti şi populari, scrie dc news. Criza financiară şi măsurile de austeritate au slăbit foarte mult guvernul socialist din Spania, iar statisticile îi dau drept câştigători siguri pe populari la următoarele alegeri. Partidul Popular (PP) spaniol este cunoscut prin politicile sale agresive faţă de fenomenul de imigraţie. Dovadă sunt măsurile pe care deja le iau în zonele în care deţin conducerea. Recent, reprezentanţii Primăriei din Motril (Granada) au trimis 15 ţigani înspre România, după exemplul francez.

Alungarea ţiganilor de naţionalitate română din zonele pe care le ocupaseră ilegal a dat naştere în Spania la adevărate confruntări între socialişti şi populari. Primarul localităţii Motril (Granada), din sudul ţării, a distrus locuinţele improvizate ale ţiganilor români din zonă şi i-a trimis în România cu un autocar. “Nu sunt animale pentru a-i urca într-un camion sau un autocar şi a-i trimite în ţara de origine, sunt persoane, iar alungarea acestora a fost abordată din punct de vedere infracţional, ca şi cum ar fi delicvenţi, în timp ce este o problemă socială care are soluţii sociale”, a declarat purtătorul de cuvânt al socialiştilor (PSOE), Joaquín Sánchez. “Alungarea a fost realizată corect pentru că au fost ajutaţi să-şi îndeplinească dorinţa de a pleca”, susţine preşedintele popularilor din Andalucia.

Socialiştii, atât cei la putere, cât şi cei din opoziţie (Stânga Unită – IU), dar şi numeroase organizaţii non-guvernamentale au comparat măsurile aplicate în Motril cu cele din Franţa, deoarece familiile de ţigani au fost ameninţate cu pierderea custodiei copiilor dacă nu pleacă. Aceştia susţin că ţiganii nu erau conflictivi şi nu au cauzat nicio problemă, dar că interesul popularilor este unul electoral, aşa cum s-a întâmplat şi în Franţa.

După ce le-au distrus locuinţele improvizate din apropierea Madridului, autorităţile madrilene au cumpărat bilete de autocar ţiganilor români pentru a pleca în ţara de origine. Madridul este administrat tot de populari. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că Primăria le-a dat celor 20 de ţigani la alegere între o noapte de cazare sau un bilet spre România. “Se vorbeşte despre întoarcerea voluntară în ţara de origine, dar, normal, dacă tocmai ţi-au dărâmat locuinţa, aşa cum era ea şi nu îţi oferă opţiuni, nu te ajuta pentru educarea copiilor tăi, nu ai absolut nimic, aşa că normal că alegi biletul de întoarcere”, a declarat unul dintre reprezentanţii parohiei Santo Domingo de la Canada. “Aici suntem chiar mai sadici decât Sarkozy. Cel puţin preşedintele francez a oferit o sumă de bani ţiganilor în schimbul părăsirii Franţei. Aici autorităţile îi lasă să putrezeascp pe străzi sau aşteaptă să se sature şi să plece singuri”, a adăugat reprezentantul ONG. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.