Acasă Uncategorized Liublijana, Slovenia: Preşedintele Băsescu i-a spus omologului sloven că problema ţiganilor nu...

Liublijana, Slovenia: Preşedintele Băsescu i-a spus omologului sloven că problema ţiganilor nu trebuie să influenţeze aderarea României la spaţiul Schengen

DISTRIBUIȚI

95475 – 04112010 – Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat ieri o vizită oficială în Republica Slovenia, la invitaţia omologului său, Danilo Türk. Cu ocazia vizitei, şeful statului român a avut convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Slovenia, Danilo Türk, precum şi întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Pavel Gantar şi cu primarul Ljubljanei, Zoran Jankovic. Cei doi şefi de stat au salutat nivelul foarte bun al relaţilor bilaterale, premisă pentru intensificarea şi pe mai departe a dialogului pe temele de interes

 

 

 

 

 

 

 

comun de pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională. Au subliniat voinţa ambelor părţi pentru consolidarea schimburilor comerciale şi identificarea de noi oportunităţi economice. Agenda europeană a ocupat un loc important în cadrul convorbirilor. Au avut loc discuţii despre măsurile adoptate de UE şi de statele membre pentru depăşirea crizei economice şi financiare, despre rezultatele Consiliului European de toamnă (28 – 29 octombrie a.c.), dar şi despre Serviciul European de Acţiune Externă.

Preşedintele Băsescu l-a informat pe preşedintele Türk despre determinarea României de a depune toate eforturile pentru a adera la Spaţiul Schengen conform calendarului stabilit, în martie 2011, arătând că o legătură de orice natură între procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi chestiuni conexe, precum problematica romă, depăşeşte criteriile tehnice stabilite pentru acest proces. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În acest context preşedintele sloven a exprimat susţinerea autorităţilor de la Ljubljana pentru integrarea cât mai rapidă a României în Spaţiul Schengen.

În discuţiile privind incluziunea socială a comunităţii rome, preşedintele României a subliniat faptul că situaţia romilor, inclusiv situaţia specială al romilor nomazi, necesită o abordare europeană, complementară eforturilor naţionale ale ţărilor de origine şi ţărilor de destinaţie, cu implicarea responsabilă a comunităţii rome în acest proces. Ambii preşedinţi au subliniat importanţa respectării libertăţii de circulaţie pentru toţi cetăţenii europeni.

Cei doi şefi de stat au discutat despre viitorul european al statelor din Balcanii de Vest şi din Estul Europei. Atât România, cât şi Slovenia au un interes comun în regiune – asigurarea unui mediu stabil, sigur şi prosper în Balcanii de Vest şi în vecinătatea estică.

Preşedinţii român şi sloven au reafirmat susţinerea celor două ţări pentru aprofundarea relaţiei dintre UE şi Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Croaţia, Muntenegru şi Macedonia, cu respectarea criteriilor de aderare. Au fost trecute în revistă principalele teme aflate pe agenda internaţională, cele două părţi prezentând viziuni similare faţă de evoluţia discuţiilor interaliate pe tema noului concept strategic al NATO.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Adunării Naţionale, Pavel Gantar, ambii interlocutori au subliniat faptul că acţiunea parlamentară capătă o relevanţă tot mai mare la nivel european, în special după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Programul vizitei a cuprins, de asemenea, şi vizitarea Mausoleului dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, aflat în Cimitirul Żale din Ljubljana, unde sunt înhumate şi rămăşiţele a 80 soldaţi din Armata Română. Au fost prezenţi şi membri ai comunităţii româneşti din Slovenia. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.