Acasă Uncategorized Mobilizare internationala dupa atacul nord-coreean

Mobilizare internationala dupa atacul nord-coreean

DISTRIBUIȚI

96117 – 24112010 – Marile puteri s-au mobilizat după ce armata nord-coreeană a lansat marţi peste 200 de obuze asupra vecinilor sud-coreeni, ucigând cel puţin doi soldaţi şi rănind alţi 15. Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă, însă, sub presiunea SUA, NATO, a Rusiei şi a Chinei, a consimţit că trebuie oprite violenţele şi găsită o soluţie diplomatică.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak, a declarat marţi, după atacul lansat de Phenian, că este nevoie de o „retaliere de proporţii” pentru a opri Coreea de Nord, relatează CNN. „De această dată, provocarea poare fi privită ca o invadare a teritoriului sud-coreean”, a spus liderul de la Seul. Preşedintele sud-coreean a subliniat că „atacurile nediscriminante asupra civililor sunt o chestiune gravă”. În condiţiile în care „Coreea de Nord îşi menţine o poziţie ofensivă”, forţele armate sud-coreene – armata, aviaţia şi marina – „ar trebui să se unească şi să retalieze faţă de provocarea Phenianului”, a spus el.

SUA au condamnat atacul nord-coreean şi au dat asigurări că îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul , Coreea de Sud.

La rândul său, China şi-a exprimat „preocuparea” în legătură cu incidentele armate . „Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. „Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie”, a adăugat el. Beijingul a subliniat că trebuie să verifice faptele relevante.

Germania este de asemenea foarte îngrijorată în legătură cu schimbul de focuri de armă dintre cele două Corei, a declarat marţi ministrul de externe de la Berlin, Guido Weseterwelle, citat de DPA. „Această nouă provocare militară pune în pericol pacea din regiune”, a spus Westerwelle într-un comunicat dat publicităţii după incident.

Incidentul, în care şi-au pierdut viaţa doi militari sud-coreeni, este „primul atac direct de artilerie vizând teritoriul sud-coreean după ce războiul dintre cele două Corei s-a terminat printr-un armistiţiu”, în 1953. Sute de locuitori de pe insulă au fugit la adăpost, în condiţiile în care mai multe case şi zone împădurite au luat foc. Armata sud-coreeană a replicat cu mai mult de 80 de salve de artilerie şi a ridicat de la sol avioanele de vânătoare, potrivit unor oficiali din sectorul apărării.  Schimbul de tiruri dintre cele două părţi a durat circa o oră. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.