Acasă Uncategorized Petrosani: Comemorare a tragediei de acum 30 de ani de la Mina...

Petrosani: Comemorare a tragediei de acum 30 de ani de la Mina Livezeni

DISTRIBUIȚI

96247 – 29112010 –   Ortacii din Valea Jiului îşi aduc azi aminte de cea mai gravă catastrofă petrecută în minele din zonă.

La 29 noiembrie 1980, la Mina Livezeni, 53 dintre cei mai buni lucrători în cărbune – muncitori, militari în termen şi ingineri – aveau să-şi piardă viaţa într-un cumplit accident cauzat de o explozie de gaze.

Evenimentul a fost marcat luni printr-o slujbă religioasă şi un ceremonial de depuneri de coroane de flori la monumentul eroilor mineri ridicat în memoria acestui accident, în curtea interioară a Exploatării Miniere (EM) de la Livezeni. Tot aici, în sala de apel, a fost lansat un nou volum-document, semnat de cercetătorul şi scriitorul Marian Boboc. Cartea „I.M. Livezeni. 29 noiembrie 1980. File din dosarul unei explozii” face o trecere în revistă a tristului eveniment, prin filtrul documentelor oficiale şi al celor secrete, elaborate de autorităţile comuniste, care au dorit muşamalizarea acestei tragedii.

În memoria celor dispăruţi în urmă cu 30 de ani în tragedia de la Mina Livezeni, autorităţile locale ale municipiului Petroşani, dar şi conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi a Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) au transmis public mesaje de comemorare. www.promptmedia.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.