Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European, dispus la un compromis pentru bugetul UE din 2011

Strasbourg: Parlamentul European, dispus la un compromis pentru bugetul UE din 2011

DISTRIBUIȚI

96159 – 25112010 – Deputaţii europeni şi-au exprimat disponibilitatea pentru obţinerea unui acord privind bugetul UE pentru anul 2011 în limitele stabilite de Consiliu, cu condiţia ca guvernele să fie de acord cu principiul flexibilităţii bugetului şi cu metodele de lucru pentru viitor. Acesta este mesajul rezoluţiei referitoare la negocierile în curs pentru bugetul 2011, adoptată joi.

Rezoluţia Parlamentului a fost adoptată de o majoritate covârşitoare a deputaţilor europeni (486 pentru, 64 împotrivă şi 21 de abţineri).

Deputaţii „îşi exprimă disponibilitatea de a facilita acordul asupra bugetului pentru 2011 şi a elementelor conexe într-o perioadă de timp foarte scurtă”, dacă sunt îndeplinite trei condiţii.

În primul rând, deputaţii doresc un acord asupra unor mecanisme reale de flexibilitate, care să fie adoptate de Parlament şi de către Consiliu cu majoritatea calificată. Înaintea intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, bugetul poate fi schimbat cu până la 0,03% din PNB-ul UE, cu condiţia ca aceste schimbări să fie decise cu majoritate calificată în Consiliu şi să fie aprobate de Parlament. Acest mecanism a fost necesar pentru disponibilizarea fondurilor pentru proiectul Galileo, ca şi pentru mobilizarea unui miliard de euro pentru mecanismul alimentar destinat unui ajutor de urgenţă pentru ţările în curs de dezvoltare care au suferit din cauza creşterii preţurilor alimentare. Ceea ce doreşte Parlamentul este ca această flexibilitate să fie menţinută şi pentru viitor.

Deputaţii solicită de asemenea Comisiei să prezinte propuneri substanţiale referitoare la noile resurse proprii ale UE, ca şi un angajament al Consiliului de a discuta aceste propuneri cu Parlamentul în cadrul procesului de negociere asupra viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM) conform prevederilor Acordului interinstituţional privind aspectele bugetare din 2006.  Preşedintele Comisiei J. M. Barroso a declarat în cadrul dezbaterii de marţi asupra bugetului că aceste propuneri pot fi prezentate de Comisie  înainte de sfârşitul lunii iunie 2011.

Tratatul (articolul 312.5) obligă cele trei instituţii „să ia toate măsurile necesare” pentru a facilita adoptarea viitorului cadru financiar multianual. Cea de-a treia condiţie presupune un acord între cele trei instituţii asupra metodelor de lucru, care să arate cum poate fi pus în practică în mod concret acest cadru financiar multianual.

„Pentru a obţine o soluţie rapidă şi eficientă pentru UE, avem nevoie de acţiune din partea Consiliului şi noi suntem gata să negociem. Avem nevoie de acţiune privind rolul Parlamentului în negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual, un angajament privind o dezbatere completă asupra resurselor propriii şi un mecanism real de flexibilitate care să respecte actualele principii de revizuire şi care să ajute la finanţarea politicilor înscrise în Tratatul de la Lisabona”, a declarat Preşedintele PE Jerzy Buzek.

Prima rundă a negocierilor pentru buget a început cu o propunere a Comisiei în aprilie, au urmat poziţia Consiliului din august şi apoi cea a Parlamentului din octombrie. Planul iniţial era ca un acord să fie obţinut  pe durata procesului de conciliere, care s-a încheiat la 15 noiembrie. Deoarece instituţiile nu au putut ajunge la un acord, Comisia va prezenta o nouă propunere de buget, probabil la 1 decembrie. Comisia PE pentru bugete a Parlamentului European va discuta această propunere în cadrul reuniunii sale din 1-2 decembrie.

Comisia Europeană va face o propunere pentru următorul cadru bugetar pe termen lung (cadru financiar multianual sau perspectivele financiare multianuale) în vara anului 2011. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.