Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European sprijină sectorul apicol

Strasbourg: Parlamentul European sprijină sectorul apicol

DISTRIBUIȚI

96173 – 25112010 – Mortalitatea albinelor este în creştere, în timp ce numărul apicultorilor din Europa se află în declin, toate acestea putând avea un impact serios asupra producţiei de alimente, atâta timp cât majoritatea speciilor de plante şi a recoltelor depinde de polenizarea făcută de albine. Parlamentul va solicita Uniunii Europene să îşi amplifice sprijinul pentru sectorul apicol în următoarea reformă a Politicii Agricole Comune (PAC).

Datorită faptului că 76% din producţia de alimente şi 84% din speciile de plante depind de polenizarea făcută de albine, Parlamentul a aprobat joi, 25 noiembrie, o rezoluţie care solicită Comisiei să majoreze ajutorul oferit sectorului apicol în Politica Agricolă Comună (PAC) după anul 2013, printr-o reformă a legislaţiei şi prin creşterea atât a suportului financiar, cât si a investiţiilor în cercetare.

Paolo De Castro (S&D, IT), care a propus rezoluţia în plen în numele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a declarat în timpul dezbaterii de marţi: “Dificultatea comercializării, volatilitatea preţurilor şi creşterea mortalităţii [albinelor] sunt o parte din factorii critici” care pun într-o situaţie de risc sectorul apicol din UE. Astrid Lulling (EPP, LU), care a contribuit substanţial la elaborarea textului, a spus: “Albinele sunt importante pentru calitatea vieţii  noastre; de aceea, o politică complexă, globală, este necesară şi urgentă, astfel asigurând atât un număr suficient de albine şi de apicultori în UE, cât şi evitarea depopulării.”

Norme mai stricte cu privire la etichetarea produselor apicole, cercetarea în domeniul mortalităţii albinelor şi includerea bolilor albinelor în politica veterinară a UE sunt câteva dintre recomandările făcute în rezoluţia adoptată la 25 noiembrie de Parlamentul European.

Deputaţii Europeni au solicitat Comisiei să elaboreze un plan de acţiune pentru a lupta împotriva mortalităţii albinelor, acesta incluzând atât promovarea practicilor agricole compatibile cu polenizatorii, cât şi menţinerea şi îmbunătăţirea programelor de suport, care vor expira în 2012.

Modificarea etichetării necesară pentru garantarea calităţii – Din cauza faptului că 40 % din mierea vândută în Europa provine din importuri, Parlamentul doreşte ca politica legislativă cu privire la calitatea alimentelor să fie actualizată pentru a îmbunătăţii regulile cu privire la indicarea pe etichetă a ţării de origine, pentru a evita informaţiile înşelătoare pentru consumatori, mai ales în cazul amestecurilor de sortimente de miere originare atât din ţări ale UE, cât şi din ţări terţe.

Mai mult, măsurile de control la frontiere, mai ales pentru importurile din ţări terţe, vor trebui armonizate, deoarece importurile de miere de slabă calitate, falsurile şi surogatele de miere, sunt elemente care conduc la denaturarea pieţei şi care exercită o presiune constantă asupra preţurilor şi a calităţii finale a produselor pe piaţa internă a UE, spun membrii Parlamentului European.

Deputaţii europeni au adăugat că, de acum înainte, orice produs procesat care menţionează mierea ca un conţinut, va putea face referinţă la acest lucru in denominarea produsului numai cu condiţia ca 50% din conţinutul în zahăr să provină din miere.

Un mai bun control al bolilor – Politica veterinară UE va trebui adaptată pentru a lupta împotriva mortalităţii albinelor, de exemplu prin măsuri eficiente de control a bolilor albinelor, cum ar fi acarienii Varroa. Accesul la medicamente pe tot teritoriul Uniunii Europene va trebui să fie îmbunătăţit prin finanţare UE.

Cercetare independentă pentru informarea publicului – Rezoluţia solicită Comisiei susţinerea cercetării independente cu privire la mortalitatea albinelor şi invită Comisia să se asigure că datele privind efectele culturilor modificate genetic şi a pesticidelor asupra anumitor specii sunt puse la dispoziţia publicului. În final, Parlamentul sugerează revizuirea regulilor cu privire la pesticide şi la produsele de protecţie a plantelor, pentru a permite o evaluare a riscurilor expunerii albinelor la aceste substanţe. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.