Acasă Uncategorized Strasbourg: Priorităţile Parlamentul înaintea summit-ului UE-SUA

Strasbourg: Priorităţile Parlamentul înaintea summit-ului UE-SUA

DISTRIBUIȚI

95739 – 11112010 – În contextul summit-ului UE-SUA din 20 noiembrie de la Lisabona, membrii Parlamentului European au adoptat joi recomandările adresate Consiliului, axându-se pe cooperarea economică transatlantică, protecţia datelor cu caracter personal, eliminarea vizelor, introducerea unei taxe de călătorie şi apariţia în presă a documentelor militare clasificate din Irak.

Relaţiile comerciale cu Statele Unite în contextul actualei crize economice reprezintă aspectul principal abordat de către deputaţi. Parlamentul reiterează sprijinul pentru realizarea pieţei transatlantice până în 2015, dar se arată preocupaţi privire la alimentele noi, produse modificate genetic precum şi utilizarea clonării în creşterea animalelor sau acceptarea de către partea americană a etichetării exclusive în sistem metric a produselor UE.

Dezvoltarea unei strategii comune de acţiune UE-SUA de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în vederea combaterii comerţului mondial cu produse falsificate şi piratate, inclusiv negocierile actuale pentru concluderea Acordului comercial împotriva contrafacerilor.

 

Eliminarea vizelor pentru SUA – Parlamentul European „solicită în mod insistent Uniunii Europene să negocieze de pe poziţia de entitate unică în ceea ce priveşte programul SUA de scutire de vize, astfel încât cele patru state membre – Bulgaria, Ciprul, Polonia şi România – care nu au fost incluse în programul de scutire de vize să nu încheie acorduri bilaterale cu SUA pentru a obţine statutul de ţară scutită de vize.”

„Comisia trebuie să continue să abordeze, în cadrul dialogului cu SUA la nivel politic şi tehnic, importanţa acordată de UE admiterii cât mai rapide în programul de scutire de vize a celor patru state membre ale UE care continuă să fie excluse”, se mai arată în rezoluţia adoptată de către Parlamentul European.

Tortura în Irak – Divulgarea de către Wikileaks a unor informaţii militare din SUA privind presupuse practici de tortură folosite în Irak au provocat reacţii vehemente în cadrul dezbaterii de miercuri.

„Deşi divulgarea de documente militare clasificate prezintă riscul de a pune în pericol personalul militar, deputaţii îşi „exprimă profunda îngrijorare cu privire la acuzaţiile grave, formulate recent, potrivit cărora tortura a fost tolerată în Irak, solicitând abordarea acestei chestiuni în cadrul summit-ului UE-SUA în vederea desfăşurării unei anchete transatlantice independente.”

Taxa de călătorie – Deputaţii îşi exprimă profunda preocupare cu privire la Legea privind promovarea călătoriilor (Travel Promotion Act) şi efectul său discriminatoriu prin faptul că se aplică doar călătorilor care beneficiază de programul SUA de scutire de vize şi  faptul că plata acestei taxe poate fi efectuată doar cu una dintre principalele patru cărţi de credit, care sunt gestionate exclusiv de societăţi care îşi au sediul pe teritoriul SUA. Începând din ianuarie 2010, resortisanţii UE din Statele Membre care fac parte din programul SUA de scutire de vize sunt obligaţi să plătească 14 USD pentru a putea călători în SUA.

La capitolul relaţii internaţionale, deputaţii salută noua abordare de către Guvernul SUA a relaţiilor cu Israelul şi solicită revigorarea parteneriatului dintre UE şi SUA în ceea ce priveşte conflictul israeliano-palestinian. Deputaţii reiterează că sunt necesare noi negocieri care vor conduce, într-un termen convenit, la o soluţie bazată pe existenţa a două state, şi anume statul Israel şi un stat palestinian independent, democratic şi viabil, care să coexiste în pace şi securitate. În final, guvernului israelian i se solicită reînnoirea moratoriului asupra construirii de colonii.

Analizarea alternativelor mai puţin invazive decât colectarea informaţiilor PNR – Protecţia datelor personal cu caracter personal reprezintă un subiect dificil în relaţiile UE-SUA în ultima perioadă, după cum a arătat şi cazul acordului privind transferul de date bancare (raportul Swift). În prezent se află în discuţie un nou acord de protecţie a datelor personale, încheiat între UE şi SUA, împreună cu un nou acord privind transferul de date ale pasagerilor (PNR). Parlamentul va asupra ambelor acordul dreptul de veto.

Într-o rezoluţie separată, depusă de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, grupul Verzilor/ALE, ECR şi GUE/NGL, Parlamentul European reaminteşte că „în nicio circumstanţă datele PNR nu pot fi folosite în scopul extragerii de date şi a realizării de profiluri psihologice.”

Deputaţii reiterează solicitarea adresată Comisiei „de a furniza dovezi faptice potrivit cărora colectarea, depozitarea şi procesarea datelor din PNR sunt necesare pentru fiecare dintre scopurile declarate şi de a analiza şi alternative mai puţin invazive.” www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.