Acasă Uncategorized Strasbourg: Sabin Cutas cere crearea unei agentii europene de rating al creditului...

Strasbourg: Sabin Cutas cere crearea unei agentii europene de rating al creditului pentru apararea zonei euro de atacuri speculative

DISTRIBUIȚI

96077 – 23112010 – Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a declarat luni, în plenul Parlamentului European, că este nevoie de un model de guvernanţă economică la nivel european, care să combine consolidarea fiscală cu crearea de noi locuri de muncă. El a sugerat posibilitatea eliberării de obligaţiuni guvernamentale la nivel european, pentru redresarea dezechilibrelor economice existente şi a recomandat crearea unei agenţii europene de rating al creditului pentru a evita atacuri speculative asupra monedei euro.

Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European referitoare la Raportul anual al Băncii Centrale Europene pentru 2009, raport prin care este analizată activitatea băncii.

Potrivit eurodeputatului român: „Existenţa unor discrepanţe macroeconomice substanţiale între economiile din zona euro demonstrează necesitatea unei coordonări mai strânse a politicilor economice şi monetare. Pactul de stabilitate şi creştere nu este un instrument suficient pentru a rezolva dezechilibrele economice existente. O soluţie pentru acest impas ar putea-o constitui eliberarea de obligaţiuni guvernamentale la nivel european. Acest mecanism de solidaritate ar asigura o finanţare stabilă pentru statele membre aflate în dificultate, ar creşte eficienţa supravegherii budgetare şi ar avea un efect de lichiditate semnificativ. Monedei comune trebuie să se adauge rigoarea fiscală şi o datorie pe termen lung unificată.”

„Totodată, este nevoie de un mecanism permanent pentru apărarea zonei euro de atacuri speculative. Este de datoria Comisiei Europene să supravegheze activitatea actualelor agenţii de rating al creditului şi să gândească arhitectura unei agenţii europene de rating al creditului”, a adăugat acesta.

„Trebuie să avem în vedere că măsurile de austeritate luate de guvernele naţionale ar putea reduce în mod semnificativ posibilitatea unei însănătoşiri a economiei europene. De aceea, este nevoie de un model de guvernanţă economică la nivel european, care să combine consolidarea fiscală cu crearea de noi locuri de muncă”, a conchis Cutaş. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.