Acasă Uncategorized SUA şi Europa condamnă atacul nord-coreean asupra Coreei de Sud

SUA şi Europa condamnă atacul nord-coreean asupra Coreei de Sud

DISTRIBUIȚI

96130 – 24112010 – O reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU este “în curs” de organizare, după bombardarea marţi dimineaţa de către Coreea de Nord a unei insule sud-coreene, a anunţat, marţi seara, o sursă diplomatică franceză, citată de Animanews. “Organizarea unei reuniuni urgente a Consiliului este în curs. Franţa susţine puternic acest proiect”. Majoritatea marilor puteri, printre care şi Statele Unite ale Americii şi China, au condamnat sau şi-au exprimat preocuparea în legătură cu bombardarea,

 

 

 

 

 

 

 marţi, de către armata nord-coreeană, a insulei Yeonpyeong, din Coreea de Sud, atac soldat cu doi morţi şi 18 răniţi.

Rusia şi China şi-au exprimat preocuparea în legătură cu ostilităţile din Peninsula Coreea, după ce obuze nord-coreene au fost trase spre o insulă din Coreea de Sud. Ministerul rus de Externe a lansat un avertisment în legătură cu riscul “escaladării” ostilităţilor în Peninsula Coreea, conform agenţiei de presă Interfax. “Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că există un “pericol major” de izbucnire a unui conflict deschis, adăugând că incidentul “merită condamnat”. “Cei care au iniţiat acest lucru şi au ripostat asupra insulei sud-coreene au o responsabilitate enormă. Toate schimburile de focuri trebuie să înceteze imediat”, a spus Lavrov.

La rândul său, China şi-a exprimat “preocuparea” în legătură cu incidentele armate. “Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. “Poziţia tradiţională şi fermă a Chinei este realizarea denuclearizării Peninsulei Coreea prin dialog şi consultări”, a adăugat Hong Lei. “Este imperios necesar să reluăm negocierile multilaterale cât mai curând”, adaugă oficialul chinez.

Ziarul New York Times a scris sâmbătă că regimul de la Phenian i-a permis unui om de ştiinţă american să viziteze un centru de îmbogăţire a uraniului situat la Yongbyon.

SUA şi Uniunea Europeană condamnă atacul care a vizat o insulă sud-coreeană – Casa Albă a condamnat “cu fermitate” atacul nord-coreean care a vizat o insulă sud-coreeană, incident soldat cu cel puţin doi morţi şi 18 răniţi, preocupări similare exprimând Japonia, China şi Uniunea Europeană. “Statele Unite ale Americii condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, subliniind că Statele Unite s-au angajat să “apere un stat aliat”, Coreea de Sud.

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să se pregătească “pentru a putea avea o reacţia fermă în caz de necessitate”.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând “profunda preocupare”.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat atacul nord-coreean “unilateral”, iar omologul său german, Guido Westerwelle, şi-a exprimat “îngrijorarea” după această nouă provocare militară.

NATO “condamnă ferm” atacul Coreei de Nord – NATO “condamnă ferm” bombardarea unei insule sud-coreene de către Coreea de Nord, a afirmat, marţi seara, Carmen Romero, o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice. “Alianţa va urmări atent evoluţiile situaţiei cu o profundă preocupare”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.