Acasă Uncategorized Ungaria: In timp ce presedintele Traian Basescu spune ca reconcilierea romano-maghiara este...

Ungaria: In timp ce presedintele Traian Basescu spune ca reconcilierea romano-maghiara este cel mai mare succes din ultimii 20 de ani

DISTRIBUIȚI

Autoritatile ungare retrag autorizatia acordata pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei95930 – 18112010 – Un scandal de proporţii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii români din această ţară au obţinut permisiunea directorului Teatrului Naţional din Budapesta să sărbătorească aici Ziua Naţională a României, transmit agențiile de știri din Ungaria. Potrivit MTI, mai multe persoane publice importante din țara vecină se împotrivesc acestei decizii, ceea ce a dus la retragerea autorizaţiei.

 

 

 

 

Imediat după apariţia ştirii în presă maghiară, istorici şi figuri publice marcante din ţara vecină au început să vorbească despre „o provocare” din partea României. Ulterior, şi politicienii ungari au reacţionat. Potrivit acestora, Teatrul Naţional din Budapesta este o instituţie publică, iar Guvernul este responsabil pentru funcţionarea sa.

Directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale.

„Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos”, a declarat Alfoldi.

Potrivit MTI, autorizaţia dată românilor de către directorul Teatrului Naţional pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în acest spaţiu a fost retrasă.

În plus, István Pálffy, politician al Alianţei FIDESZ – Partidul Popular Creştin-Democrat KDNP, aflată la guvernare, a cerut Executivului de la Budapesta să înceapă o investigaţie şi să revizuiască imediat contractul Teatrului cu Institutul şi să-l demită pe director, dacă investigaţia stabileşte că decizia sa a încălcat interesele Teatrului şi ale publicului şi au adus prejudicii morale instituţiei.

Partidul naţionalist radical Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi că a acordat asistenţă unui eveniment antiungar, adăugând că decizia acestuia „se califică drept trădare”. Partidul a precizat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului la 1 Decembrie.

1 Decembrie este Ziua naţională a României începând din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Albă Iulia a adoptat o Rezoluţie care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisă şi Dunăre) cu România, în condiţiile în care, până la această dată, Transilvania se află sub stăpânirea Ungariei.

In vara acestui an, președintele României, Traian Băsescu, a participat, alături de Viktor Orban, presedintele Fidesz din Ungaria, la lucrarile Universitatii si Taberei de Vara „Tusvanyos”, de la Baile Tusnad. Cu aceasta ocazie, Traian Basescu, a afirmat, in aplauzeze publicului, ca reconcilierea romano-maghiara este cel mai mare succes din ultimii 20 de ani.

Traian Basescu a avertizat ca „o mare eroare” ar fi constructia Europei Centrale bazate pe elemente neplacute din istoria regiunii: pe etnie, pe diferentele confesionale.

„Nu etnia, nu credinta, nu geografia, nu istoria sunt cele care trebuie sa consolideze importanta regiunii ci valorile, valori pe care si romanii si maghiarii le asumam declarativ cel putin integral in acest moment”, a declarat presedintele. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.