Acasă Uncategorized Ancheta DNA de la Resiţa vizează o evaziune de 60 milioane euro

Ancheta DNA de la Resiţa vizează o evaziune de 60 milioane euro

DISTRIBUIȚI

96368 – 03122010 – Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cerceteaza o frauda de 60 de milioane de euro in care este implicat sirianului Said Baaklini si compania UCM Resita.  Sirianul, asociat unic si administrator al firmei Libarom Agri din Bucuresti este acuzat de evaziune fiscala, tentativa de evaziune fiscala si asociere in vederea savarsirii de evaziune fiscala, anunta DNA.  Pe 31 august 2010, UCM Resita a emis o factura in valoare de 250 de milioane de euro plus TVA catre Libarom Agri,

 

 

 

 

 

 

care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, desi cele patru motoare valorau aproximativ 5 milioane de euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin.

Pentru a da o aparenta de legalitate vanzarii la pret supraevaluat, UCM Resita a mai incheiat cu Libarom Agri alte trei contracte, in valoare totala de 245 de milioane de euro plus TVA, care nu au la baza operatiuni reale.

In baza facturii, in luna septembrie, Said Baaklini a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoarea adaugata aferenta, adica suma de 253,74 de milioane de lei (60 de milioane de euro).

In acelasi caz este urmarit penal si Adrian Chebutiu, presedintele consiliului de administratie si directorul general al UCM Resita, precum si Coriolan-Adrian Preda, directorul executiv al companiei. Ambii sunt cercetati pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de evaziunii fiscala, complicitate la evaziune fiscala si fals intelectual.

In calitate de presedinte al consiliului de administratie, Adrian Chebutiu a acceptat sa semneze contractele si sa dispuna facturarea acestora pentru prestatii fictive, in timp ce directorul executiv a intocmit efectiv contractele respective si a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscand caracterul fictiv al prestatiilor presupuse de contracte.

Pe 26 noiembrie, marfa cumparata de Libarom Agri a fost incarcata pe o nava, in Portul Constanta, cu destinatia Republica Guineea. Exportul marfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost impiedicat de interventia parchetului.

Said Baaklini a părăsit România în noapte de 27 spre 28 noiembrie 2010, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare national, precum si unul European și a fost prins de autoritatile bulgare pe 28 noiembrie, iar, in prezent, se desfasoara procedurile necesare in vederea predarii sale autoritatilor romane. De asemenea, Coriolan-Adrian Preda a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, in timp ce Adrian Chebutiu nu are voie sa paraseasca tara. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.