Acasă Uncategorized Bruxelles: Consultare publică privind revizuirea normelor UE în materie de roaming pentru...

Bruxelles: Consultare publică privind revizuirea normelor UE în materie de roaming pentru telefonia mobilă

DISTRIBUIȚI

96567 – 09122010 – Printr‑o consultare publică lansată joi, Comisia Europeană doreşte să afle opiniile clienţilor, firmelor, operatorilor de telefonie mobilă şi autorităţilor publice privind piaţa de roaming pentru telefonia mobilă în UE. Regulamentul UE privind serviciile de roaming a stabilit un plafon pentru preţurile de consum în cazul apelurilor de voce în roaming şi în cazul mesajelor text în interiorul UE, dar încă nu există o piaţă unică competitivă a serviciilor de roaming. În general, în cazul serviciilor de roaming, operatorii au stabilit preţuri apropiate de plafoanele reglementate şi menţin marje nejustificat de ridicate pentru serviciile de roaming. Obiectivul stabilit prin Agenda digitală pentru Europa este ca diferenţa dintre tarifele de roaming şi cele naţionale să se apropie de zero până în 2015. Comisia invită părţile interesate să evalueze normele actuale ale UE în materie de roaming şi să‑i împărtăşească ideile cu privire la cele mai bune metode de sporire a concurenţei pe piaţa serviciilor de roaming, protejând în acelaşi timp interesele consumatorilor şi firmelor din Europa. Consultarea este deschisă până la 11 februarie 2011 şi va oferi o bază pentru revizuirea actualului regulament al UE privind serviciile de roaming pe care Comisia trebuie să o desfăşoare în 2011, până la sfârşitul lunii iunie.

Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Diferenţele enorme între tarifele naţionale şi cele de roaming nu‑şi au locul pe o piaţă unică veritabilă. Trebuie să abordăm sursa problemelor actuale, şi anume lipsa concurenţei, şi să găsim o soluţie durabilă. Dar suntem deschişi în privinţa soluţiei exacte care ar da roade.”

Prin această consultare, Comisia doreşte să afle în ce măsură au funcţionat, în practică, actualele norme UE privind serviciile de roaming. În acest sens, prezintă un interes deosebit efectul normelor UE asupra utilizatorilor şi furnizorilor de servicii de telefonie mobilă şi măsurile care ar mai putea fi luate în vederea promovării concurenţei şi a satisfacţiei clienţilor. Se doreşte, de asemenea, ca în cadrul consultării să fie exprimate opinii referitoare la opţiunile de reglementare sau de politică cele mai potrivite pe termen scurt, mediu şi lung pentru sporirea concurenţei pe piaţă, precum şi la măsura în care evoluţiile tehnologice ar putea îmbunătăţi funcţionarea pieţei serviciilor de voce, text (SMS) şi date.

Comisia doreşte, în special, feedback în legătură cu modalităţile prin care poate fi îndeplinit obiectivul Agendei digitale de a avea o piaţă unică a serviciilor de telecomunicaţii, în cadrul căreia diferenţa dintre tarifele de roaming şi cele naţionale să se apropie de zero până în 2015. Comisia doreşte ca toţi utilizatorii de roaming să aibă acces rapid şi uşor la tarife de roaming competitive pentru voce, SMS‑uri şi date, iar preţurile de consum oferite de operatori să fie mai apropiate de costul real al furnizării eficiente de servicii de roaming.

Răspunsurile primite în cursul consultării vor fi luate în considerare de către Comisie în cadrul revizuirii normelor privind serviciile de roaming, în 2011, şi vor ajuta Comisia să propună cele mai adecvate soluţii pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţei.

Regulamentul UE din 2007 privind serviciile de roaming a introdus plafoane pentru preţurile angro şi de consum ale serviciilor de roaming, precum şi măsuri pentru sporirea transparenţei. În 2009, UE a modificat Regulamentul privind serviciile de roaming, cu scopul de a reduce şi mai mult preţurile serviciilor de voce, mesaje text şi date. Prin modificare a fost introdus un „eurotarif SMS” care limita preţul unui SMS la 0,11 EUR (fără TVA), iar în cazul datelor a fost introdus un plafon pentru preţul angro al unui megabyte încărcat sau descărcat (la nivelul de 0,80 EUR de la 1 iulie 2010).

Tot de la 1 iulie 2010, facturile pentru transferul de date în roaming ale călătorilor sunt limitate automat la 50 de EUR/lună fără TVA (cu excepţia cazurilor în care clienţii au ales o altă limită, mai ridicată sau mai scăzută). Operatorii trebuie să trimită o avertizare utilizatorilor atunci când valoarea facturii acestora atinge 80 % din limita pentru transferul de date în roaming. Operatorul trebuie să întrerupă conexiunea la internet a telefonului mobil odată ce a fost atinsă limita, cu excepţia cazului în care clientul a indicat că doreşte să continue transferul de date în roaming în luna respectivă.

Începând cu 1 iulie 2010, preţul apelurilor de voce în roaming este plafonat la 0,39 EUR/minut (fără TVA), iar primirea de apeluri în roaming costă maximum 0,15 EUR/minut (fără TVA). Regulamentul din 2009 privind serviciile de roaming este valabil până la 30 iunie 2012.

Într‑un raport intermediar din iunie 2010, Comisia a precizat că, deşi legislaţia a determinat reducerea preţurilor pentru serviciile de roaming, piaţa nu este încă îndeajuns de puternică pentru a oferi clienţilor cele mai bune opţiuni şi preţuri. Preţurile de consum tind să se grupeze în jurul plafoanelor maxime impuse de reglementările UE, iar Comisia consideră că normele UE oferă operatorilor o marjă suficient de amplă încât aceştia să ofere tarife de roaming mai atractive sub limita reglementată. În al doilea trimestru al anului 2010, preţul maxim legal în UE pentru apelurile de voce în roaming a fost de 0,43 EUR/minut, iar clienţii care au ales „eurotariful” au plătit, în medie, 0,38 EUR/minut pentru efectuarea unui apel în roaming. De asemenea, clienţii care au ales „eurotariful” au plătit, în medie, 0,16 EUR/minut pentru apelurile primite în roaming, un preţ aflat puţin sub plafonul de 0,19 EUR.

Comisia trebuie să încheie revizuirea normelor referitoare la serviciile de roaming în UE şi să prezinte un raport Parlamentului European şi Consiliului până la 30 iunie 2011. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.