Acasă Uncategorized Bruxelles: Corina Creţu cere eficientizarea ajutorului international pentru dezvoltare

Bruxelles: Corina Creţu cere eficientizarea ajutorului international pentru dezvoltare

DISTRIBUIȚI

96436 – 06122010 – Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat, luni, la Bruxelles, in cadrul dezbaterii inaugurale a Zilelor Europene ale Dezvoltarii, pentru reformarea modalitatilor de furnizare a ajutorului pentru dezvoltare, in urma discrepantelor tot mai mari dintre asteptarile privind eficacitatea acestui sprijin si impactul sau concret asupra realitatii din tarile beneficiare.

Europarlamentarul roman a propus formula unui parteneriat intre furnizori si beneficiari, care presupune modificari substantiale ale comportamentului si practicilor donatorilor si tarilor in curs de dezvoltare, inclusiv realizarea unei evaluari a eficacitatii ajutorului in timpul procesului de punere in aplicare si nu ca o analiza ulterioara, pentru a evita ratarea unor oportunitati. Corina Cretu a atras atentia asupra necesitatii crearii de catre statele ce primesc ajutor pentru dezvoltare a unor sisteme mai bune de gestionare, un caz relevant din care comunitatea internationala trebuie sa invete fiind esecul interventiei umanitare din Haiti.

„Criza financiara mondiala si incalzirea climatica pot constitui doua exemple pentru modul in care o schimbare survenita in urma aparitiei unor elemente surpriza poate sa aiba un impact disproportionat, avand in vedere ca exista posibilitatea ca optiunile existente sa dispara daca nu sunt luate din timp masuri corective”, a avertizat Corina Cretu. Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a subliniat importanta implicarii parlamentelor in asumarea obiectivelor pentru dezvoltare de catre state si a impartirii atributiilor in cadrul societatii civile, intre organizatiile care au rolul de actori pentru dezvoltare si constituie un element al arhiecturii internationale pentru ajutor umanitar, donatori si parlamentele si guvernele tarilor in curs de dezvoltare.

Cea de a cincea editie a Zilelor Europene ale Dezvoltarii are loc la Bruxelles, in zilele de 6 si 7 decembrie. Organizate de Comisia Europeana si de presedintia belgiana a Consiliului UE, manifestarile reprezinta principalul forum european consacrat cooperarii internationale pentru dezvoltare. La lucrarile deschise de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participa sefi de state si guverne din Europa si Africa, parlamentari, specialisti si reprezentanti ai organizatiilor internationale implicate in domeniul dezvoltarii. Zilele Europene ale Dezvoltarii succed summit-ul Africa-UE si Conferinta Anuala a Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala si se desfasoara simultan cu Conferinta ONU de la Cancun, constituind asadar un cadru util abordarii prompte a provocarilor climatice, economice si umanitare ce vizeaza lumea a treia. In cadrul grupurilor de lucru si al seminariilor, sunt abordate teme precum locul pe care îl ocupă dezvoltarea în cadrul instituţional prevăzut de Tratatul de la Lisabona, buna guvernanţa, viitorul cooperării pentru dezvoltare, accesul la energie, politica mondială în domeniul sănătăţii, gestionarea resurselor naturale, sprijinirea sectorului privat, eficacitatea ajutorului, drepturile omului. Zilele Europene ale Dezvoltării au fost lansate în 2006, cu scopul de a îmbunătăţi eficacitatea ajutorului pentru dezvoltare şi pentru a consolida Consensul european privind cooperarea pentru dezvoltare.  www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.