Acasă Uncategorized Bruxelles: Criza a anulat multe surse de finanţare a programelor de reducere...

Bruxelles: Criza a anulat multe surse de finanţare a programelor de reducere a sărăciei

DISTRIBUIȚI

96375 – 03122010 – Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a inaugurat, joi, la Bruxelles, lucrarile celei de-a zecea conferinţe anuale a Reţelei Parlamentare pentru Banca Mondială (PNoWB). Membra a echipei de conducere a PNoWB, Corina Cretu a subliniat, in discursul sau, necesitatea accelerarii procesului de identificare a unor surse alternative de finanţare a programelor de reducere a sărăciei şi de promovare a dezvoltării durabile, in vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, fixate de Organizatia Natiunilor Unite in perspectiva anului 2015.

„Este un moment jubiliar, care trebuie marcat cu satisfacţie, pentru că organizaţia noastră şi-a dovedit, în acest timp, utilitatea şi capacitatea de mobilizare în jurul unor subiecte sensibile, legate de dezvoltarea la nivel global. Toţi cei prezenţi aici, sunt sigură, am fi dorit ca acest eveniment să se desfăşoare într-un climat economic şi social normal, care să ne permită o abordare optimistă a viitorului. Criza financiară şi economică, declanşată în ultimele luni ale anului 2007 este departe de a se fi terminat. Mai mult, ea s-a transformat între timp într-o criză a datoriilor publice”, a declarat Corina Cretu in deschiderea Adunarii Generale a Reţelei Parlamentare pentru Banca Mondială, care s-a desfasurat la Parlamentul European. Europarlamentarul roman a precizat ca, in conditiile in care toate proiectele asumate sunt, inevitabil, afectate de criză, în mai mare sau mai mică măsură, în cele trei zile ale Conferinţei trebuie găsite răspunsuri pentru problemele pe care criza le ridică în faţa ţărilor donatoare, a ţărilor receptoare, a organizaţiilor neguvernamentale angajate în proiecte legate de dezvoltarea durabilă, cât şi în faţa finanţatorilor privaţi.

Pornind de la constatarea ca ajutorul public pentru dezvoltare, instrumentul financiar cel mai cunoscut şi mai folosit, este limitat de problemele pe care le au statele cu deficitele publice, Corina Cretu a evidentiat ca „parlamentele pot juca un rol determinant în stimularea apariţiei unor noi formule, inovatoare, de finanţare a dezvoltării din surse diferite de cele publice. Cred că nimeni nu se mai îndoieşte de legătura care există între creşterea economică şi reducerea sărăciei. Din păcate, pe fondul crizei, creşterea economică este în suferinţă atât în ţările dezvoltate, care sunt o sursă principală de fonduri pentru dezvoltare, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. Cele din urmă au nevoie de ritmuri înalte de creştere, pentru a reduce durabil sărăcia. Iar sectorul privat este chemat să joace un rol mai important în aceste ţări. De aceea se impun forme noi de parteneriat public-privat pentru dezvoltare, reciproc avantajoase. Ajutoarele pentru dezvoltare nu sunt acte de caritate, ci acţiuni cu finalitate clară, economică şi socială, din care nu lipseşte profitul”, a atras atentia Corina Cretu.

Pledand pentru o legislaţie clară, care să permită o reducere semnificativă a corupţiei şi o ierarhizare a priorităţilor de dezvoltare, precum si pentru o transparenţă instituţională, care acum pare a lipsi în multe ţări, vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a avertizat asupra riscurilor legate de calitatea guvernarii si de globalizarea saraciei. „Degradarea calităţii actului de guvernare, golirea de conţinut a democraţiei, ruptura dintre cetăţeni şi elitele politice, toate au un ecou în calitatea vieţii fiecăruia dintre noi”, a subliniat Corina Cretu.

Europarlamentarul roman a mentionat, de asemenea, rolul mai important pe care PNoWB – „o expresie a societăţii civile, un partener al unor instituţii cu vocaţie globală, dar şi al unor guverne naţionale” – il poate avea in facilitarea dialogului organizaţiilor non-guvernamentale cu guvernele şi parlamentele naţionale. „Avem exemple suficiente de guverne care nu au practica unei colaborări cu astfel de organizaţii, iar diversificarea formelor de finanţare a dezvoltării a dus şi la diversificarea actorilor implicaţi în elaborarea şi punerea în practică a politicilor publice de dezvoltare”, a declarat Corina Cretu, precizand ca ONG-urile, care se implică tot mai mult în ţările în curs de dezvoltare, au dobândit o expertiză preţioasă, utilă atât guvernelor şi parlamentelor, cât şi finanţatorilor, publici şi privaţi. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.