Acasă Uncategorized Bruxelles: Înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea legislației UE în domeniul serviciilor financiare

Bruxelles: Înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea legislației UE în domeniul serviciilor financiare

DISTRIBUIȚI

96530 – 09122010 – Comisia Europeană a adoptat o comunicare în care prezintă modalități de consolidare a regimurilor de sancțiuni aplicabile în sectorul serviciilor financiare din UE. În momentul de față, regulile variază considerabil de la un stat membru la altul și de multe ori nu au efectul disuasiv dorit. Pornind de la o analiză a regimurilor naționale de sancțiuni aplicate pentru nerespectarea normelor care transpun cele mai importante directive ale UE din domeniul serviciilor financiare, comunicarea prezintă aspecte care pot fi îmbunătățite și propune acțiuni realizabile la nivelul UE cu scopul de a îmbunătăți convergența și de a spori eficiența acestor regimuri. Părțile interesate își pot trimite contribuțiile până la 19 februarie 2011.Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a precizat în legătură cu acest subiect: “Dacă o instituție financiară nu respectă normele UE în domeniul serviciilor financiare, traderii și conducerea acesteia trebuie să înțeleagă că nu există cale de scăpare și că reacția noastră va fi dură, indiferent de locul din Europa unde se produce încălcarea regulilor. În prezent, sunt prea numeroase cazurile în care acest lucru nu se întâmplă. Comunicarea de astăzi prezintă o serie de acțiuni care pot fi întreprinse în viitor pentru a asigura consolidarea și convergența competențelor de sancționare în Europa, astfel încât să se asigure o mai bună protecție a intereselor cetățenilor”.

Comunicarea are la bază un exercițiu transsectorial de evaluare a coerenței, echivalenței și gradului de utilizare a competențelor de sancționare în statele membre, realizat de cele trei comitete de supraveghere – Comitetul european al inspectorilor bancari (CEBS), Comitetul european al inspectorilor de asigurări și pensii ocupaționale (CEIOPS) și Comitetul autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare (CESR). Exercițiul s-a raportat la câteva dintre cele mai importante directive aplicabile în sectorul financiar, mai exact în domeniul valorilor mobiliare, în domeniul bancar și al legislației privind asigurările.

Regulile în materie de sancționare diferă semnificativ de la un stat membru la altul. Criza financiară a demonstrat că regulile pieței financiare nu sunt întotdeauna respectate și aplicate așa cum ar trebui în întreaga Uniune Europeană. Asigurarea aplicării adecvate a regulilor UE intră în primul rând în sarcina autorităților naționale, care au responsabilitatea de a preveni încălcarea regulilor UE de către instituțiile financiare și de a sancționa abaterile care au loc în jurisdicțiile lor. Însă autoritățile naționale trebuie să acționeze într-o manieră coordonată și integrată. În comunicare se constată că sancțiunile prevăzute de statele membre diferă în puncte esențiale cum ar fi tipurile de sancțiuni aplicabile și valoarea amenzilor. Acest lucru prezintă o importanță deosebită deoarece normele care trebuie respectate se aplică în întreaga Uniune Europeană și, ca atare, este firesc ca și reacțiile la încălcarea acestora să fie coordonate la nivel european. În caz contrar există riscul ca anumite societăți sau persoane fizice să-și concentreze activitatea în locurile unde sancțiunile sunt mai puțin dure sau practic inexistente. Actualul sistem dă deseori dovadă de lacune în ceea ce privește eficacitatea, proporționalitatea și capacitatea de descurajare a abaterilor. Diferențele semnalate în comunicare pot genera perturbări ale concurenței pe piața internă. În același timp, ele prezintă riscul subminării protecției consumatorului, a integrității pieței și a încrederii în sectorul financiar. Dacă într-un stat membru nu se aplică regulile UE, acest lucru poate avea consecințe semnificative asupra stabilității și funcționării sistemului financiar din alt stat membru. În aceste condiții, Comisia este de părere că, pentru a evita riscul funcționării necorespunzătoare a piețelor financiare, este necesar ca, pe viitor, să se asigure convergența regimurilor de sancționare. Acest lucru s-ar putea realiza prin stabilirea unor standarde minime comune pentru anumite aspecte esențiale pentru existența unor regimuri de sancționare eficace, proporționale și capabile să descurajeze abaterile. Printre aceste aspecte se pot număra tipurile de sancțiuni aplicabile, luându-se în discuție și posibilitatea introducerii de sancțiuni penale sau civile, nivelul acestor sancțiuni, disponibilitatea sancțiunilor atât împotriva instituțiilor financiare, cât și a persoanelor fizice care se fac vinovate de nerespectarea legislației, precum și publicarea sancțiunilor.

Comisia așteaptă cu interes comentarii cu privire la propunerile de politici prezentate în comunicare până la 19 februarie 2011. Pe baza comentariilor primite, Comisia va lua în 2011 decizii cu privire la propunerile legate de consolidarea regimurilor de sancționare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.