Acasă Uncategorized Bucuresti: Asistenta Florentina Cârstea, dr. Bogdan Marinescu și dr. Adrian Toma, precum...

Bucuresti: Asistenta Florentina Cârstea, dr. Bogdan Marinescu și dr. Adrian Toma, precum și alți doi angajaţi ai Maternităţii Giulesti, trimiși in judecată

DISTRIBUIȚI

96423 – 06122010 – Asistenta Florentina Cârstea, împreună cu dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternității Giulești, dr. Adrian Toma, șeful Secției de Neonatologie, precum și Vasile Dima, șeful Serviciușui Tehnic, și Gigel Oprea, electricianul spitalului, au fost trimiși astăzi în judecată de procurorii ICCJ. În același caz, și Maternitatea Giulești este acuzată, ca și asistenta, de ucidere din culpă și vătămarea corporală gravă. Ceilalți învinuiți au fost trimiși în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

 

 

 

 

În după/amiaza zilei de 16 august, în salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Materniății Giulești, a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi au murit, iar alţii cinci au fost grav răniți. Paguba materială depășește 1,5 milioane lei

Ancheta procurorilor a stabilit că în 16 august, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie – Intensivă nou –născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore,care a început la ora 7 şi se finaliza la orele 19, asistenta Florentina Cârstea. În jurul orei 18.30, aceasta a părăsit postul pentru 12 minute timp în care a izbucnit incendiul care a dus la moartea celor șase bebeluși și rănirea celorlalți cinci, pentru că nu au putut fi evacuați în timp util.

Procurorii consideră că în această cauză și directorul spitalului, dr. Bigdan Marinescu este vinovat pentru că nu a înfiinţat un Serviciu Intern de Prevenire şi Protecţie, conform prevederilor legale. Serviciul ar fi trebuit să identifice pericolele şi riscurile de natură electrică, astfel încât să prevină producerea incendiilor.

Șefuș serviciului tehnic în cadrul spitalului, care era și responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor, Vasile Dima, este vinovat de nerespectarea obligaţiilor privind revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

De asemenea, dr. Adrian Toma, şeful Secţiei de Neonatologie, nu a luat măsuri astfel încât în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, să existe numărul de asistente medicale obligatoriu prin lege.

Electricianul Maternității Giulești, Gigel Oprea, este acuzat că a îndeplinit cu superficialitate obligațiile din fişa postului – întreţinerea instalaţiilor electrice, având în vedere că la revizia care avusese loc cu trei zile înainte nu a constatat defecțiunile instalației care au dus la izbucnirea incendiului.

Concluziile expertizei tehnice realizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă  – Insemex- Petroşani, au arătat că incendiul izbucnit în salonul de Terapie – Intensivă pentru nou-născuţi a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv şi nu exploziv.

Dosarul va fi judecat la Judecătoria Sectorului 6. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.