Acasă Uncategorized Bucureşti: Alte lucruri necurate în “ograda” lui Oprea

Bucureşti: Alte lucruri necurate în “ograda” lui Oprea

DISTRIBUIȚI

96728 – 16122010 – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea procurorilor militari anticorupţie de arestare preventivă a generalului de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MapN. La fel s-a întâmplat şi în cazurile colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti,

 

 

 

 

 fost comandant al garnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, şi a maiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti. Cu toţii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au luat mită pentru a facilita angajarea unor persoane în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2009 – 2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

De asemenea, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti au avut loc două concursuri, denumite “pe filieră direct”, respectiv “pe filieră indirect”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică. “Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii”, se arată în comunicatul DNA.

Astfel, potrivit procurorilor militari anticorupţie, în perioada iulie – august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri. “În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor de examinare”, mai arată procurorii.

În aceeaşi perioadă, locotenent-colonelul Dan-Costel Crăciuneanu a pretins şi primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi 1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, maiorul Crinu-Ionuţ Onel a pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro.

Şeful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediari de la un candidat suma de 5.500 lei.

În vara anului 2010, general-maior Mihai Chiriţă îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari.

În această funcţie, Mihai Chiriţă a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţi la aceste concursuri, se mai arată în comunicatul DNA.

Instanţa a luat în cazul celor cinci măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, între 14 decembrie şi 12 ianuarie 2011. Totodată, instanţa supremă a dispus ca aceştia să se prezinte la poliţie şi la parchet ori de câte ori sunt chemaţi, să nu-şi schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei, să nu poate arme şi să nu se apropie sau să vorbească cu ceilalţi învinuiţi, inculpaţi sau cu martorii din acest dosar. Decizia va fi contestată de procurorii militari anticorupţie la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Alţi şapte ofiţeri din comisiile de examinare, puşi sub învinuire – Procurorii DNA au pus sub învinuire alţi şapte ofiţeri în dosarul în care sunt cercetaţi Marian Ion şi Mihai Chiriţă, sub acuzaţia că, în calitate de membri ai comisiilor de examinare din august 2010, s-ar fi asociat cu cei doi generali pentru a favoriza mai multe persoane la două concursuri. Cei şapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza, Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Aplicaţii pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazu” Piteşti, şi Nicolae Zamfirache de la aceeaşi unitate, precum şi locotenent-coloneii Mihai Bocanu şi Paul Bădicu şii maiorii Ovidiu Boşotar şi Nae Cornel, au declarat surse judiciare.

Constantin Richea, Valerică Diaconu şi Nicolae Zamfirache sunt acuzaţi de fals, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, pentru că ar fi conlucrat cu generalii Ion şi Chiriţă la admiterea nelegală a unor persoane în urma a două concursuri derulate la cele două unităţi în anul 2010.

Oprea a “ordonat” ca militarii acuzaţi să fie puşi la dispoziţia procurorilor – Ministerul Apărării anunţă, printr-un comunicat, că „Direcţia pentru Prevenirea şi Investigarea Corupţiei şi Fraudelor şi alte structuri specializate din Ministerul Apărării Naţionale au colaborat cu Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, în vederea cercetării unor fapte de corupţie sau în legătură cu corupţia, săvârşite de cadre militare aparţinând MApN. Ministrul apărării naţionale a ordonat punerea la dispoziţie, începând cu data de 9 decembrie a.c., a cadrelor militare împotriva cărora a fost pusă în mişcare acţiunea penală”.

Scandalurile din Armată – Acest scandal este unul dintr-o serie de multe incidente grave, care au afectat serios în ultimii ani blazonul Armatei Române.

Septembrie 2006 – Generalul Eugen Bădalan, şeful (de atunci) al Statului Major al Armatei, predecesorul său Mihail Popescu şi alţi ofiţeri au fost învinuiţi de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu în formă calificată în dosarul „Tofan”. Conform procurorilor, Bădălan a încheiat, în iunie 2000, un contract cu Tofan Grup (firmă al cărei director a fost şi Theodor Stolojan), prin care Armata a schimbat tehnica militară scoasă din uz. Firma cu pricina a primit 4.200 de autovehicule casate, în schimbul a 3.300 de anvelope, 1.700 de camere şi 700 de bandaje. Contractul ar fi produs un prejudiciu de câteva milioane de euro, întrucât deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea vehiculelor casate au fost subevaluate, iar anvelopele supraevaluate. În plus, autovehiculele au fost livrate nedezmembrate, având la bord tehnică militară funcţională, ce nu putea face obiectul tranzacţiei. Neregulile au fost semnalate procurorilor DNA de Secţia de prevenire şi combatere a fraudelor din MApN, după ce Bădălan a ignorat sesizările Direcţiei de Audit Intern a ministerului. Acuzaţiile nu au fost probate în instanţă, iar Bădălan este, în continuare, general activ în Armata Română.

Decembrie 2007 – Din cele 160 de dosare imobiliare ale unor cadre militare verificate de Direcţia de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor (DPICF) din MApN, la solicitarea DNA, 30 s-au dovedit a fi „cu probleme”. Ministerul Apărării a cumpărat 127 de apartamente de pe piaţa liberă, în perioada 2000-2004. Suma totală plătită: 10.795.040 RON. Adică, în medie, 85.000 RON / apartament. 119 dintre respectivele apartamente au fost vândute, în următorii 3 ani, pentru o sumă totală 6.474.199,26 RON. În medie, 54.405 RON / apartament. Rezultă că, fără a lua în considerare inflaţia şi evoluţia pieţei imobiliare, Armata a pierdut 3.640.805 RON din această „afacere”. Profitorii acestei scheme au fost, între alţii, generalii Francisc Radici (şeful spionilor militari, care a cumpărat cu 18.000 euro apartamentul cumpărat de Armată cu 87.000 euro), Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar (fost consilier al preşedintelui Băsescu), Ştefan Oprea şi contraamiralul Costi Ioan Gunther.

Februarie 2009 – Şapte subofiţeri au fost reţinuţi pentru furtul de armament şi muniţie din depozitul UM 01916 de la Ciorogârla. Trei dintre militari (sergentul major Ionuţ Gagea şi caporalii Ion Petrică şi Marius Tudorache) au fost arestaţi, fiind acuzaţi de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ceilalţi patru au fost judecaţi în stare de libertate, acuzaţi fiind doar de călcare de consemn.

Avocatul militarilor arestaţi a susţinut că cei trei erau acuzaţi, de fapt, că nu ar fi verificat periodic, în timpul serviciului de gardă, dacă depozitul este sigilat, nefiind prezentate în instanţă probe în susţinerea altor acuzaţii.

Octombrie 2009 – Trei români de 24 de ani, dintre care unul (Claudiu Romulus Matei) militar activ în Armata română, au fost arestaţi în Italia pentru trafic de droguri. Cei trei deţineau aproape 2 kilograme şi jumătate de marijuana în momentul arestării.

Martie 2010 – Locotenentul Vasile Andreica, ofiţer în cadrul Batalionului ieşean 151 „Lupii negri”, a fost arestat după ce, beat fiind, a condus o maşină şi a bătut o familie, din „confuzie”.
Iunie 2010

Un fruntaş care a participat în misiuni în Afganistan şi Irak a fost arestat de DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) pentru trafic de droguri. Militarul, împreună cu doi amici au vândut în Sinaia canabis timp de mai multe luni. Vatră Ciprian Ionuţ era angajat militar la Unitatea de vânători de munte din Predeal. Procurorii au găsit în locuinţa lui Ciprian Ionuţ Vatră droguri, dar şi un adevărat depozit de arme şi muniţie. – www.promptmedia.r, sursa – Gândul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.