Acasă Uncategorized Bucureşti: Leafa nu a mai crescut deloc

Bucureşti: Leafa nu a mai crescut deloc

DISTRIBUIȚI

96460 – 07122010 – Câştigul salarial mediu nominal brut şi net nu s-a modificat în luna octombrie 2010 faţă de luna precedentă, menţinându-se la aceleaşi valori (1846 lei, respectiv 1340 lei), a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică.

Nivelurile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3276 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (796 lei). 

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%. 

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 112,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2010.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu  şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Octombrie 2010 comparativ cu septembrie 2010 – În luna octombrie 2010, câştigul salarial mediu net  realizat în diferite activităţi ale economiei naţionale a înregistrat, faţă de luna precedentă, în aproape egală măsură creşteri, în unele,  şi, respectiv, scăderi în altele.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net  s-au înregistrat  în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici, după cum urmează: cu 28,5% în extracţia minereurilor metalifere; între 3%  şi 6% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare  şi fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgică; între 2%  şi 3% în transporturi pe apă, tipărirea  şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio  şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn  şi plută (cu excepţia mobilei;fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj  şi marochinărie, harnaşamentelor  şi încălţămintei; prepararea  şi vopsirea blănurilor).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru „ziua petrolistului”), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic,  s-au înregistrat după cum urmează: cu 34,3% în extracţia petrolului brut  şi a gazelor naturale, respectiv cu 20,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 7% şi 12% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii anexe extracţiei; între 4% şi 6% în telecomunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea băuturilor.

În  sectorul bugetar s-au înregistrat  creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna  precedentă, după cum urmează: administraţie publică (11,3%) – ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar şi ca efect al disponibilizării personalui cu salarii mici; învăţământ (3,9%)  – ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste normă), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizării personalului suplinitor care realiza câştiguri salariale mici; sănătate  şi asistenţă socială (2,1%) – ca urmare a acordării de prime ocazionale, plăţii orelor suplimentar lucrate, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici.

Faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut în sectorul bugetar cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială.

Octombrie 2010 comparativ cu octombrie 2009 – Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 90,4%. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.