Acasă Uncategorized Bucureşti: Ministerul Sănătăţii anunţă comasarea unor unităţi sanitare din subordine, în vederea...

Bucureşti: Ministerul Sănătăţii anunţă comasarea unor unităţi sanitare din subordine, în vederea eficientizării activităţii

DISTRIBUIȚI

96799 – 19122010 – Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află în dezbatere publică trei hotărâri de Guvern care vizează comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, comasarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Tg. Mureş cu Spitalul Clinic de Urgenţă Tg Mureş, precum şi comasarea Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din aceeaşi localitate. Comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii pentru crearea, în zona Moldovei, a unui Spital de Urgenţă cu toate specialităţile, prin comasarea mai multor entităţi, printre care şi cele două spitale. La momentul actual, organizarea asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Iaşi este deficitară, fiind împărţită între mai multe entităţi cu personalităţi juridice proprii si conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitată, în detrimentul pacientului.

Cele două spitale de urgenţă, care aparţin Ministerului Sănătăţii, detin specialităţi complementare necesare asistenţei medicale de urgenţă. În prezent, multe dintre  specialităţi sunt concentrate în structura Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon. O parte a specialităţilor medicale sunt dublate (chirurgie generală, medicină internă, terapie intensivă, unităţi de primiri urgenţe),  regăsindu-se în structurile ambelor spitale. Dar, un număr limitat este reprezentat doar în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, cum ar fi: chirurgia plastică, toxicologia şi ortopedia. Comasarea va duce la o eficientizare a acordării asistenţei medicale pacientului mai ales după reorganizarea tuturor acestor secţii. Se doreşte limitarea pe cât posibil a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc.            

De asemenea, în urma comasării, se va reorganiza şi sistemul de primiri urgenţe, care, la momentul actual, în municipiul Iaşi, are un număr de 4 (patru) Unităţi de Primiri Urgenţe. În cazul celor două unităţi sanitare de la Tg Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare.

În prezent, din punct de vedere administrativ, cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, mai precis, Institutul funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. De asemenea, acestea decontează între ele anumite investigaţii. De exemplu, pacienţii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimişi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenţă deoarece această unitate deţine un Computer Tomograf. Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Păstrarea Institutului, ca formă organizatorică fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare fără a fi afectată negativ, păstrând astfel organizarea internă a Institutului.

Şi la Craiova, Centrul de cardiologie funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, astfel încât din punct de vedere administrativ situaţia rămâne neschimbată. De asemenea, şi în acest caz se utilizează deja o platformă comună unică de investigaţii,  în care se decontează servicii între unităţi. În urma comasării, pacienţii vor avea cel mai mare beneficiu deoarece Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova care nu deţine în prezent o clinică sau o secţie de cardiologie, nu va mai fi total dependent de respectivul Centru de Cardiologie, care deşi este situat în incinta clădirii spitalului, nu se subordonează conducerii spitalului, fapt care duce la numeroase disfuncţionalităţi. Comasarea celor două entităţi va permite reclasificarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în spital de nivel I, conform clasificării generale a unităţilor sanitare potrivit Ordinului MS 1408/2010.

În urma tuturor reorganizărilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor rămâne 59 de unităţi sanitare, din 62 cât se află în prezent. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.