Acasă Uncategorized Bucureşti: OIM recomandă negocieri colective pentru stabilirea salariului minim

Bucureşti: OIM recomandă negocieri colective pentru stabilirea salariului minim

DISTRIBUIȚI

96791 – 17122010 – Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” salută, alături de Confederaţia Sindicatelor Internaţionale (CSI), publicarea celui de-al doilea raport mondial pentru salarii al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Acest raport rezumă analiza sindicatelor din întreaga lume cu privire la criza economică şi răspunsurile politice pe care guvernele ar trebui să le pună în aplicare”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al CSI.

OIM confirmă că salariile din întreaga lume au stagnat în timpul crizei. Cu excepţia cifrelor irelevante în cazul Chinei şi după o ajustare pentru inflaţie, creşterea salariilor la nivel mondial a încetinit, de la 2,2% în 2007 la numai 0,8% în 2008 şi 0,7% în 2009.

Deşi aceste procente globale sunt încă uşor pozitive, salariile au scăzut de fapt în multe ţări. „Chiar şi lucrătorii care şi-au păstrat locurile de muncă pe timpul crizei şi-au văzut salariile stagnând sau reduse”, a subliniat Bogdan Iuliu Hossu.

Dependenţa excesivă de exporturi şi de împrumuturi de consum pentru a genera creştere economică nu este durabilă. Pentru a impulsiona economia într-adevăr, ţările trebuie să stimuleze cererea internă prin salarii mai mari şi o mai bună distribuire a veniturilor. OIM propune trei opţiuni de politică în raportul organizaţiei: negocieri collective, stabilirea unor salarii minime impuse de legislaţia naţională şi programe de asistenţă socială.

În plus faţă de recente date privind salariile în această perioadă de criză, raportul prezintă, de asemenea, o analiză pe termen lung a salariilor mici, definite ca fiind salariile care reprezintă mai puţin de două treimi din salariul mediu naţional. De la sfârşitul anilor 1990, incidenţa scăderii salariilor a afectat două treimi din ţările pentru care statisticile au fost disponibile.

Cu toate acestea, OIM a arătat că reducerea salariilor s-a resimţit mai puţin frecvent în ţările cu reprezentare sindicală puternică. „Sindicatele sunt parte a soluţiei deoarece ele permit asigurarea creşterii salariilor în acelaşi timp cu creşterea productivităţii şi a inflaţiei, asigurându-se că aceste câştiguri sunt distribuite echitabil”, a spus Sharan Burrow. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.