Acasă Uncategorized Bucureşti: Orgolii de pitici la Ziua Naţională

Bucureşti: Orgolii de pitici la Ziua Naţională

DISTRIBUIȚI

96305 – 02122010 – Românii au sărbătorit ieri ziua naţională, iar cu această ocazie au avut loc zeci de manifestaţii în toată ţara. O paradă mare a avut loc în Capitală, unde au participat detaşamente ale Asociaţiei Tradiţii Militare, Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” şi ale forţelor terestre, aeriene şi navale. În condiţiile absenţei din ţară a preşedintelui Traian Băsescu,

 

 

 

 

 

 aflat în Kazahstan la reuniunea OSCE, al doilea om în stat, şeful Senatului, Mircea Geoană, trebuia să primească onorurile militare, numai că acestea au fost primite de premierul Emil Boc. Ideea, conform unor surse din cadrul coaliţiei de guvernământ, ar fi aparţinut ministrului Gabriel Oprea, care nu a putut delimita importanţa zilei de 1 Decembrie de politica dusă împotriva PSD, partidul care l-a consacrat şi care l-a făcut general cu mult înainte de termen.

“Există o realitate protocolară peste care, în principiu, nu se poate trece. Numărul 1 în protocol e preşedintele, nr. 2 e preşedintele Senatului. Până la urmă, prim-ministrul este numit de Parlament, deci preşedintele Senatului vine în locul preşedintelui când nu e preşedintele”, spune Zoe Petre, în calitate de analist politic.

“Este vorba de încă o încălcare a Constituţiei României. Acest incident nu-mi aduce aminte decât ultima dată când s-a întâmplat aşa ceva şi anume în decembrie 1989, pe 18 decembrie, când Nicolae Ceauşescu a plecat în Iran şi, în loc să respecte Constituţia şi să-l lase la conducerea statului pe cel care era desemnat, de fapt premierul era desemnat, a numit-o pur şi simplu pe soţia sa la conducerea statului”, explică şi istoricul Alex Mihai Stoenescu.

La rândul lui, Mircea Geoană, în calitate de şef al Senatului, a cerut o anchetă pentru a afla de ce nu a primit onorul. “Preşedintele Senatului României va solicita instituţiilor abilitate să investigheze care au fost cauzele şi motivele care au stat la baza incidentului de la paradă militară din Bucureşti. În acest sens, dorim să facem referire la prevederile constituţionale care stabilesc în mod precis şi fără echivoc care este ierarhia demnităţilor în statul român”, se arată într-un comunicat de presă.

Realitatea TV susţine că staff-ul preşedintelui Senatului a fost contactat telefonic marţi de protocolul Administraţiei Prezidenţiale pentru a i se propune ca Geoană să-l înlocuiască pe Băsescu la ceremonii.  Mircea Geoană a acceptat, numai că miercuri înainte cu doar 10 minute de ceremonia propriu-zisă, staff-ul acestuia a fost înştiinţat că oficialul care va primi salutul Armatei va fi premierul Emil Boc. Aşadar, protocolul şi chiar Constituţia au fost încălcate, când premierul a primit onorul, în locul preşedintelui Senatului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.