Acasă Uncategorized Bucureşti: Puscăriaşi dependenţi de droguri recuperaţi cu bani europeni

Bucureşti: Puscăriaşi dependenţi de droguri recuperaţi cu bani europeni

DISTRIBUIȚI

96763 – 16122010 – Universitatea din Bucureşti a lansat, joi, un program de integrare pentru persoanele dependente de droguri aflate în sistemul penitenciar din România care se află în curs de eliberare: “Consolidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor integrate oferite dependenţilor şi foştilor dependenţi de droguri pentru integrare pe piaţa muncii prin acţiuni de dezvoltare a instrumentelor şi metode de lucru inovatoare şi realizarea de programe de formare”.

Programul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “ Investeşte în oameni!”, se va desfăşura timp de doi ani, până în 2012, şi va viza deţinuţii care sunt pe cale de a se elibera şi care, în plus, se află şi în categoria consumatorilor de droguri.

“Persoanele care ies din penitenciar sunt oricum o categorie socială care este supusă unei excluziuni sociale clare şi care au probleme în a se integra pe piaţa muncii după eliberare. Proiectul nostru vine mai ales în sprijinul consumatorilor de droguri din penitenciare, din păcate din ce în ce mai numeroşi în ultima vreme, care se confruntă cu clară izolare socială atunci când se eliberează. Acest program foloseşte experienţa Universităţii din Bucureşti şi a partenerilor săi pentru a oferi un sprijin real în încercarea dependenţilor de droguri de a se angaja îndată după ce sunt eliberaţi din penitenciar”, a declarat prof. univ. dr. Pavel Abraham, coordonatorul acestui program.

În Raportul naţional privind situaţia drogurilor – 2009 al Agenţiei Naţionale Antidrog se arată că peste 60% dintre deţinuţii consumatori de droguri au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani şi, la eliberare, vor fi subiectul practicilor de excluziune socială pe piaţa muncii. În lipsa unui sprijin specializat şi foarte bine centrat pe cerinţele psiho-sociale ale acestor persoane, la eliberarea din sistemul penitenciar, din cauza incapacităţii lor de a se adapta şi integra pe piaţa muncii, aceştia revin la practicile consumului de droguri şi, adesea, se reintorc în penitenciar.

Integrarea acestor persoane – foşti deţinuţi şi consumatori de droguri – pe piaţa muncii şi succesul acestora în a-şi găsi un loc de muncă depind în foarte mare măsură de sprijinul pe care îl oferă sistemul de servicii de asistenţă integrate (asistenţă  psihologică, medicală şi socială). În acest sens, programul pe care îl va derula Universitatea din Bucureşti în colaborare cu partenerii săi urmăreşte îmbunătăţirea acestor servicii şi doreşte a se constitui intr-un standard de bune practici în domeniul reintegrării sociale ale deţinuţilor consumatori de droguri.

Universitatea din Bucureşti, împreună cu partenerii implicaţi în acest proiect – Asociaţia Promovarea Dreptului la Sănătate, Siveco, AS Training & Coaching –  vor gestiona un program prin care se urmăreşte înfiinţarea a patru centre de incluziune socială la nivel regional (Bucureşti, Craiova, Iaşi, Timişoara), oferirea de consiliere pentru 1.200 de deţinuţi dependenţi şi foşti dependenţi de droguri din penitenciare care se vor elibera în perioada următoare, realizarea unui sistem de eLearning implementat la nivel central pentru suportul proiectului de formare şi consultanţă pentru grupul ţintă. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.