Acasă Uncategorized Bucureşti: România preia preşedinţia OCEMN de la 1 ianuarie

Bucureşti: România preia preşedinţia OCEMN de la 1 ianuarie

DISTRIBUIȚI

96957 – 24122010 –  România va prelua începând cu data de 1 ianuarie 2011, pentru o perioadă de şase luni preşedinţia în exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Mandatul precedent de PiE a fost exercitat de Republica Elenă, iar preluarea formală a acestei calităţi de către România a avut loc în cadrul celei de-a 23-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Salonic, pe 26 noiembrie 2010.

România acordă o importanţă deosebită OCEMN, în calitate de stat membru fondator al Organizaţiei şi va face eforturi pentru accentuarea misiunii economice a OCEMN, cu accent asupra politicilor de mediu, energie, creşterea schimburilor economice şi a cadrului de investiţii intra-regional. Se va acorda o atenţie deosebită consolidării cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate, precum şi orientării pe proiecte şi rezultate concrete.

Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate in bazinul Mării Negre, a „Declaraţiei de la Istanbul” conform căreia statele participante îşi propun să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi al realizării unui grad superior de integrare in economia mondială. Statelor membre fondatoare, respectivAlbania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, li s-a alăturat începând cu aprilie 2004 şi Serbia.

La 1 mai 1999, odată cu intrarea în vigoare a Cartei, Cooperarea Economică a Mării Negre a dobândit personalitate juridică internaţională, devenind organizaţie de sine stătătoare, sub numele de Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre.

Au statut de observator la OCEMN Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franţa, Germania, Conferinţa Cartei Energiei, Black Sea Commission, Comisia Europeană, International Black Sea Club, SUA, Cehia, Croaţia, Slovenia, Belarus. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.