Acasă Uncategorized Bucureşti: România va construi, la Măgurele, cel mai puternic laser din istoria...

Bucureşti: România va construi, la Măgurele, cel mai puternic laser din istoria ştiinţei

DISTRIBUIȚI

96565 – 09122010 – Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri începerea construirii primei facilităţi de cercetare paneuropeană din estul Europei, Extreme Light Infrastructure (ELI) – Nuclear Physics pe Platforma Bucureşti – Măgurele, proiect la care mai participă Ungaria şi Republica Cehă, informează Ministerul Educaţiei. Valoarea estimată a proiectului este de 280 milioane de euro, din fonduri europene.

Pilonul de fizică nucleară al ELI presupune cel mai puternic laser din istoria ştiinţei şi cel mai intens fascicul gamma din lume, permiţând cercetătorilor din România şi din celelalte ţări participante la proiect explorarea sistematică, în premieră, a frontierei laser-materie nucleară. Acest vast program de investigaţie ştiinţifică va furniza date fundamentale care vor permite abordarea unor domenii ştiinţifice accesibile în următorii cinci ani datorită valorilor extreme ale parametrilor fizici (putere, energie, durata pulsurilor), dar şi o bogată varietate de aplicaţii benefice pentru economia naţională şi viaţa socială a României, pe care laserii şi acceleratoarele ce vor fi construite la Măgurele le vor face posibile.

„Este un pas înainte foarte important în construcţia acestei infrastructuri de laseri – cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România. Acest act normativ arată  angajarea foarte puternică a Guvernului României în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică”, a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Ministrul a mai spus că proiectul ELI – Nuclear Physics va atrage tinerii spre a urma o carieră ştiinţifică într-o Europă a cărei prioritate absolută este realizarea societăţii bazate pe cunoaştere. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.