Acasă Uncategorized Bucureşti: Semnal de alarma: Majoritatea sportivilor români sunt condamnaţi la sărăcie după...

Bucureşti: Semnal de alarma: Majoritatea sportivilor români sunt condamnaţi la sărăcie după vârsta de 35 de ani

DISTRIBUIȚI

96419 – 06122010 – Mentalitatea de tip “ziua de azi” şi lipsa de informare îi condamnă pe mulţi dintre sportivii români la şomaj pe termen lung,  sărăcie şi excluziune socială

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi Blocul Naţional Sindical trag un semnal de alarmă prin proiectul ”Securitate socială şi formare profesională pentru sportivi”. În data de 7 decembrie 2010, va fi organizat cel de al optulea seminar regional prevăzut în cadrul proiectului, ultimul din seria de evenimente derulate la nivel naţional, la care vor participa numeroşi oficiali şi experţi în domeniul sportului şi nu numai.

Sportul românesc are în prezent 200.000 de sportivi legitimaţi. Aproape toţi îşi încep cariera sportivă în copilărie şi marea majoritate şi-o vor încheia în jurul vârstei de 35 de ani, odată cu reducerea abilităţilor fizice. Mai puţin de 10% dintre cei ce urmăresc performanţa vor ajunge în top şi vor câştiga suficient pentru a-şi asigura un trai decent, dacă nu pentru tot restul vieţii atunci măcar pentru o perioadă de câţiva ani în care să o poată lua de la capăt cu o altă activitate. Şi mai puţini dintre aceşti sportivi de excepţie vor avea suficienţi bani şi înţelepciune pentru a plăti specialişti care să le administreze afacerile, care să se îngrijească de taxele şi impozitele datorate statului, care să le asigure o reintegrare socială facilă şi să le apere interesele. Ceilalţi, majoritatea covârşitoare a celor aproximativ 200.000 de sportivi, se trezesc fără nici o perspectivă în jurul vârstei de 30-35 de ani. Fără experienţă profesională sau o meserie, fără surse de venit care să le asigure traiul fără a avea măcar dreptul la ajutor de şomaj sau pensie, aceşti sportivi aflaţi la final de carieră se îndreaptă către excluziune socială şi devin potenţiale ţinte ale asistenţei sociale.

Până la implementarea acestui proiect, s-a manifestat o slabă preocupare a autorităţilor competente pentru a identifica soluţii de integrare a sportivilor de performanţă aflaţi la finalul carierei sau retraşi deja din activitate. Nevoia de a fi stăpâni pe viaţa şi viitorul lor, precum şi nevoia crescută de informaţii despre posibilităţile de calificare/recalificare profesională, de continuare a studiilor, de legislaţia muncii sau referitoare la obligaţiile de plată a  taxelor se manifestă din ce în ce mai acut în ultimii ani în rândul sportivilor, îndemnându-i pe aceştia să contacteze autorităţile, angajatorii, avocaţii sau sindicatele pentru informaţii şi sfaturi. De cele mai multe ori, soluţiile vin târziu, când situaţia de sărăcie/asistenţă socială este deja instalată.

Pornind de la aceste necesităţi şi de la situaţia reală semnalată chiar de către sportivi, proiectul “Securitate socială şi formare profesională pentru sportivi” doreşte să producă o schimbare majoră în felul în care sportivii abordează viaţa din timpul şi de după perioada de performanţă – să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun dacă nu investesc în educaţie şi pregătire profesională şi, în egală măsură, la riscul major de a nu beneficia de ajutor de şomaj, de pensie sau asigurare medicală dacă nu acordă atenţie obligaţiilor pe care le au în calitate de contribuabili.

Implementarea proiectului a început la 1 iunie 2009 şi se va finaliza la 31 mai 2011. Primul obiectiv specific al proiectului a constat în realizarea unei radiografii detaliate şi exacte a situaţiei sportivilor activi sau aflaţi la finalul carierei, a gradului în care aceştia sunt interesaţi de formarea profesională şi de dezvoltarea personală. În perioada august – decembrie 2009 a fost derulată o cercetare la nivel naţional pe un eşantion reprezentativ de 5.050 de sportivi legitimaţi la cluburi din 35 de sporturi. Cercetarea făcută în cadrul proiectului este prima de acest gen din România post-decembristă.

Una dintre cele mai grave probleme pe care sportivii le-au semnalat până acum Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România vizează contractele încheiate cu cluburile şi drepturile/obligaţiile ce decurg din aceste contracte. Din cauza lipsei de informaţii, cei mai mulţi sportivi tineri încheie convenţii civile în loc de contracte individuale de muncă, fără să ştie că trebuie să îşi achite contribuţiile de şomaj, pensii şi asigurări de sănătate pentru a putea beneficia mai târziu de prestaţiile respective. Neplata contribuţiilor, coroborată cu lipsa de pregătire într-un alt domeniu ce ar putea asigura un venit după terminarea vieţii sportive face din această categorie una supusă riscului de sărăcie. Din aceste motive, cel de-al doilea obiectiv specific al proiectului a fost promovarea avantajelor sistemului de securitate socială şi importanţa dobândirii unei calificări.  Astfel, în perioada mai – noiembrie 2010 au fost organizate 7 seminarii regionale, în Timişoara, Galaţi, Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Târgovişte şi Craiova. La aceste seminarii au participat numeroşi sportivi, antrenori, reprezentanţi ai cluburilor, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, experţi din sport.

Al treilea obiectiv concret al proiectului constă în înfiinţarea unui birou de informare şi consiliere a sportivilor, în aspecte referitoare la raporturile juridice dintre ei şi cluburile sportive, fiscalitate, formare profesională, contribuţii sociale, legislaţia muncii sau posibilităţi de dezvoltare personală.  Serviciile oferite de acest birou se adresează tuturor sportivilor din România şi nu presupun nici un cost din partea sportivilor. Biroul este operaţional începând cu 1 iunie 2010 şi va fi susţinut financiar după finalizarea proiectului de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi Blocul Naţional Sindical consideră că proiectul “Securitate socială şi formare profesională pentru sportivi” va putea produce schimbări semnificative la nivelul mentalităţii sportivilor, cluburilor şi societăţii în general. Rezultatul final al acestui demers, la care autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniile securitate socială şi formare profesională sunt chemate să se alăture, poate fi reducerea riscurilor de excluziune socială pentru o categorie de populaţie tot mai numeroasă, ce prefigurează un nou model de societate, care integrează activitatea fizică şi sportul, precum şi deschiderea de noi abordări profesionale şi personale, pro-active, care vor conduce la creşterea stării de sănătate şi a calităţii vieţii. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.