Acasă Uncategorized Bucureşti: Taxa de poluare pentru autovehicule creşte de la 1 ianuarie

Bucureşti: Taxa de poluare pentru autovehicule creşte de la 1 ianuarie

DISTRIBUIȚI

96943 – 23122010 – La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de joi, 23 decembrie 2010, Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule vine ca urmare a faptului că de la 1 ianuarie 2011 intră în vigoare norma Euro 5 pentru înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a vehiculelor noi.

Lărgirea şi restructurarea bazei de aplicare a taxei pe poluare urmăreşte intensificarea aplicării principiului „poluatorul plăteşte”, prin diferenţierea mai accentuată a taxării între normele de poluare, în defavoarea normelor inferioare, precum şi prin creşterea taxei pentru autovehicule cu vârste mai mari de 10 ani, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.  

Prin ajustarea taxelor este încurajată folosirea autovehiculelor mai puţin poluante şi mai prietenoase cu mediul, cele mai favorizate fiind cele electrice, cele hibride şi  cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, pentru care nu se plăteşte taxa de poluare.

Pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de data de 31 decembrie 2010 şi care nu au fost înmatriculate în România până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, cu modificările ulterioare, în vigoare până la data de 1 ianuarie 2011. Pentru a beneficia de această prevedere, persoana fizică sau juridică, pe numele căreia urmează a se înmatricula autovehiculul trebuie să fi efectuat achiziţia acestuia în vederea înmatriculării şi să prezinte autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, în vederea luării în evidenţă, până la data de 31.01.2011, o cerere însoţită de dovada plăţii integrale sau a unui avans (în cazul autovehiculelor pentru care a fost lansată comanda fermă anterior datei de 31 decembrie 2010) sau de dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă, documente emise înainte de 31 decembrie 2010 (pentru autovehiculele care au fost introduse în ţară). În cazul autovehiculelor pentru care s-a eliberat dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, emisă înainte de 31 decembrie 2010, documentul va fi însoţit şi de declaraţia pe proprie răspundere, în formă autentică, din care să reiasă că autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 31 decembrie 2010 în vederea înmatriculării în România şi nu a fost înmatriculat în România până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Fondurile provenite din colectarea taxei pe poluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administraţiei Fondului pentru Mediu, care finanţează programe şi proiecte de mediu cu rezultate concrete şi imediate, cum este şi Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (programul “Rabla”), Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro  şi Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.