Acasă Uncategorized Bucureşti: Victor Boștinaru protestează față de votul dat joi în Comisia de...

Bucureşti: Victor Boștinaru protestează față de votul dat joi în Comisia de Petiții din Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

96381 – 03122010 – Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, consideră că votul de joi pentru închiderea petiţiilor CSDR şi FRJ Mediasind este invalid şi va contesta votul în cadrul Conferinţei Preşedinţilor.

Astfel, Grupurile Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Verzilor şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene vor invoca articolul 195 paragraful 2 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European care precizează că: o comisie poate vota în mod valabil în cazul în care un sfert dintre membrii care o compun sunt efectiv prezenţi; cu toate acestea, în cazul în care o şesime dintre membrii care o compun solicită acest lucru înainte de începerea votării, votul este valabil numai cu participarea majorităţii membrilor comisiei.

Ca umare a acestei încălcări a regulamentului PE, social-democratul Victor Boștinaru a întocmit un protest scris către președinta Comisiei, Erminia Mazzoni, cerându-i să redeschidă petiția. Europarlamentarul român a menționat că manevrele eurodeputaților de dreapta pentru a bloca dezbaterea petiției ”sunt fără precedent”. „Îmi este rușine de ceea ce s-a întâmplat. Parlamentarii de dreapta au decimat credibilitatea Comisiei și poziția noastră față de toți cetățenii pe care ar trebui să-i protejăm”, a declarat Victor Boștinaru în cadrul PE.

Petiţiile jurnaliştilor români au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi ai Grupului Partidului Popular European (PPE), deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membrii în comisie. Mai mult decât atât, conform articolului invocat, ca votul să fie valabil, PPE-ul avea nevoie de 18 voturi, respectiv, jumătate plus unu din totalul voturilor.

„În ciuda celor afirmate de colegii de la PDL, nu există incompatibilitate între calitatea de membru al Comisiei PETI şi eventuala calitate de petiţionar. Luările de cuvânt ale reprezentanţilor tuturor grupurilor politice, cu excepţia PPE, au arătat în mod clar şi explicit, susţinerea pentru conţinutul petiţiei şi au denunţat caracterul profund antidemocratic al includerii presei în Strategia Naţională de Apărare”, a declarat Boştinaru.

Petiţiile dezbătute joi aparţin CSDR şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind şi a fost sprijinite de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, care au intervenit în numele petiţionarului.

„PPE a încălcat ieri, în mod vădit şi grosolan, regulamentul Comisiei de Petiţii ceea ce va conduce la contestarea validităţii votului de către cele 4 grupuri politice: S&D, ALDE, Verzii şi GUE. De asemenea, PPE a reuşit ieri incredibila performanţă nu doar de a se autoizola dar şi de a se profila ca singura forţă politică ce se pronunţă împotriva libertăţii mass-media pe scena Uniunii Europene”, a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.

Printre europarlamentarii suspectați că au viciat votul de ieri din Parlamentul European se numără și Elena Băsescu, fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu, „Fata președintelui român este printre membrii de dreapta din Parlamentul European care sunt acuzați că au blocat dezbaterea în cadrul PE a petiției legate de libertatea presei din țara ei”, menționează un comunicat de presă al Alianței Social-Democrate din PE (Group of the Progressive Alliance of Socialists & Democrats in the European Parliament). „Elena Băsescu, membră a grupului popularilor europeni, și alți membri ai acestui grup au pus la cale o ședință comună a tuturor partidelor membre în Comisia de Petiții, dar au votat pentru închiderea petiției cu pricina, în ciuda protestelor din partea celorlalte grupuri politice. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.