Acasă Uncategorized Petroşani: Pasul Vîlcan va fi noul „Castel din Carpaţi”

Petroşani: Pasul Vîlcan va fi noul „Castel din Carpaţi”

DISTRIBUIȚI

 

96752 – 16122010 – Considerată drept principala zonă turistică aferentă municipiului Vulcan, Pasul Vîlcan a fost, în ultimii ani, izolat de interesul turiştilor, în mod special din cauza accesului extrem de anevoios şi a lipsei unor unităţi de cazare cu pretenţii. Toate aceste impedimente sunt pe cale să fie rapid înlăturate, graţie unei investiţii de mari proporţii care va asigura, încă din acest sezon turistic de iarnă, accesul în staţiune prin intermediul unei moderne instalaţii de transport pe cablu de tip telegondolă.

Străbătut de dacii lui Burebista… – Cine nu a avut vreodată curiozitatea de a străbate pe jos cei 6-7 kilometri care despart centrul municipiului Petroşani de zona în care se află satul de vacanţă Pasul Vîlcan, ar putea crede că, din punct de vedere turistic, Vulcanul nu are nimic de oferit. Realitatea este însă cu totul şi cu totul alta. Cu numai puţină (bună)voinţă şi câteva informaţii utile, orice turist care urcă o singură dată la Pasul Vîlcan, fie că face acest lucru în miez de iarnă sau în zilele toride de vară, îşi va dori negreşit să revină. Pentru că Pasul Vîlcan îşi are, în fiecare anotimp, farmecul şi poveştile sale.

Istoria spune că prin aceste locuri s-au preumblat dacii lui Burebista, în căutarea muntelui sfânt Kogaion. Aşa cum drumul care străbate Munţii Vâlcanului, din Oltenia spre Transilvania este cunosut ca fiind „drumul romanilor”, bătut de acum mai bine de 2.000 de ani de oştile împăratului Traian, în drumul lor victorios spre Sarmizegetusa Regia.

…Şi de voievodul Mihai Viteazu – Acelaşi drum a fost, secole de-a rândul una din principalele porţi de acces dintre Ţara Românească şi Ardeal, înainte de construcţia Defileului Jiului. Pe „drumul carelor” care şerpuieşte prin Munţii Vâlcanului, de la Schela la Vulcan, a trecut şi marele Voievod Mihai Viteazu, la 1600, în drumul său spre Viena. El chiar a petrecut o noapte pe aceste meleaguri, în locul cunoscut şi astăzi drept Poiana lui Mihai, în apropierea comunei Schela (Gorj). Aici se află, de altfel, şi un impresionant monument dedicat lui Mihai Viteazu şi, în fiecare an, la început de septembrie, este organizat un inedit festival artistic în memoria domnitorului.

Dinspre Valea Jiului, drumul care urcă în Pasul Vîlcanului, la 1.440 de metri altitudine, până sub latura de răsărit a masivului Straja, trece printr-un peisaj de o frumuseţe aparte. Fie prin valea Morişoarei, fie prin valea Căprişoarei, fie prin valea Baleii, fie chiar pe sub coasta sau pe crestele vârfului Straja, dinspre staţiunea cu acelaşi nume de la Lupeni, traseele turistice care duc la Pasul Vîlcan dezvăluie tot atâtea frumuseţi ale spectacolului naturii, cu un peisaj sălbatic, cu izvoare de apă bună şi păduri de o frumuseţe rară.

Investiţii în infrastructura de turism – Iarna, Pasul Vîlcan devine un paradis al iubitorilor sportului alb, dar şi un loc de pelerinaj pentru cei care doresc să petreacă nopţi albe în intimitatea caracteristică cabanelor discrete de munte. Este adevărat, încă nu sunt multe locuri de cazare la Pasul Vîlcan, dar fiecare proprietar de căbănuţă din satul de vacanţă poate fi o gazdă primitoare pentru turiştii curajoşi, care se încumetă să urce, iarna, la schi sau săniuş, în Pasul Vîlcan. Deocamdată aici există doar o singură pârtie omologată conform standardelor, în lungime de 680 de metri. O alta însă se află în plin proces de amenajare, astfel încât până la căderea zăpezii să poată fi funcţională.

La Pasul Vîlcan, străvechi lăcaş de popas pentru turişti de-a lungul veacurilor, activitatea de turism specifică secolului XXI începe să se scrie abia acum. Autorităţile locale sunt decise să exploateze istoria acestor locuri şi să o transforme într-un punct de interes nu doar pentru români, ci şi pentru turişti din Europa şi din întreaga lume. Dincolo de investiţiile masive în infrastructura de acces, de cazare sau de practicare a sporturilor de iarna, Pasul Vîlcan este decis să le „vândă” turiştilor un mit. Un mit care vorbeşte despre un peisaj de basm atât de feeric şi misterios descris de Jules Verne în cunoscutul său roman „Castelul din Carpaţi”. www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.