Acasă Uncategorized Râmnicu Vâlcea: ARCA vrea să lanseze prima rachetă autohtonă cu om la...

Râmnicu Vâlcea: ARCA vrea să lanseze prima rachetă autohtonă cu om la bord

DISTRIBUIȚI

96629 – 13122010 – Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este  la un pas de a lansa prima rachetă privată din România care să ducă un om în spaţiu. Preşedintele asociaţiei, vâlceanul Dumitru Popescu, spune că are mai multe proiecte în derulare de a căror reuşită depinde şi materializarea visului ambiţios al vâlcenilor: să ducă un om în spaţiu cu o navetă realizată integral în România.

ARCA a devenit cunoscută în lumea largă în urma proiectelor îndrăzneţe cu care a participat în ultimii ani la competiţia Google Lunar X Prize. O mână de tineri pasionaţi de aeronautică a pus bazele acestei asociaţii de  numele căreia se leagă lansarea primei rachete 100% românească din ultimele şase decenii şi prima rachetă din lume echipată cu motor realizat din materiale compozite, reutilizabile. „Ideea de a construi şi de a lansa rachete ne-a venit acum zece ani, în momentul în care am aflat de competiţia americană de astronautică Ansari X Prize, iniţiată de Peter Diamandis. Competiţia a fost suficient de motivantă ca să ne mobilizeze să ne punem în practică proiectele, iar primul rezultat a fost lansarea cu succes a Demonstratorului 2B, prima rachetă integral românească din ultimii 64 ani, din timpul pionierului Hermann Oberth, şi prima rachetă din lume cu motor reutilizabil din materiale compozite.”, povesteşte Dumitru Popescu, citat de Impact Real.

Vâlceanul are doar 33 de ani, dar la vârsta lui se poate lăuda cu o serie de proiecte majore care au devenit repere importante în istoria aeronauticii româneşti. Proiectele desfăşurate de la înfiinţare ARCA sunt: Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabile, care a fost lansată cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre, şi Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent –  Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă, şi Misiunea 2, lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre. Apoi, a urmat racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5. Un alt proiect deosebit a constat în lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, în cadrul Misiunii 4B. Lansarea a avut loc la 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, şi a atins altitudinea de 40.000 m.

ARCA îşi desfăşoară activitatea în Păuşeşti Măglaşi, localitate care a devenit celebră datorită tinerilor cercetători vâlceni care au pus bazele asociaţiei. Aceştia nu se gândesc să plece în străinătate, ba chiar şi-au propus şi alte proiecte ambiţioase.

„În acest moment, lucrăm, în special, la un proiect nou, pe care îl vom face public în cadrul unei conferinţe de presă, care va avea loc pe 22 decembrie, la Bucureşti. În principiu, este vorba de un proiect care are legătură cu competiţia Google Lunar X Prize. Este un proiect la care lucrăm cu o pasiune extraordinară şi care va aduce bucurie multor oameni. Pe lângă asta, mai lucrăm la realizarea unei trilogii de cinematografie, care va reda aventurile ARCA în cursa spaţială privată.”, a adăugat preşedintele ARCA.

De reuşita acestui nou proiect al asociaţiei depinde acum şi materializarea unui vis mai vechi al tinerilor cercetători. Preşedintele Dumitru Popescu a mărturisit că, dacă va câştiga competiţia Google Lunar XPrize, va folosi toţi banii pentru a lansa prima rachetă privată românească ce va duce un om în spaţiu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.