Acasă Uncategorized Sofia: Autorităţile bulgare au decis demolarea a sute de clădiri construite ilegal...

Sofia: Autorităţile bulgare au decis demolarea a sute de clădiri construite ilegal pe Malul Mării Negre

DISTRIBUIȚI

96539 – 09122010 – Sute de clădiri ilegale de pe malul Mării Negre vor fi demolate în următoarele luni în cadrul eforturilor autorităţilor bulgare de a pune capăt încălcării de ani de zile a legislaţiei naţionale în construcţii, transmite SETimes.

„A sosit momentul ca bulgarii să simtă puterea statului”, a declarat ministrul dezvoltării regionale Rosen Plevneliev în noiembrie. Acesta a anunţat lansarea unei operaţiuni care vizează stabilirea legalităţii clădirilor din bazinele a peste 50 de baraje.

Rezervoarele de apă, plajele şi arterele naţionale, pădurile şi parcurile de importanţă naţională, precum şi rezervaţiile naturale şi arheologice, sunt enumerate în constituţie ca fiind proprietatea exclusivă a statului. Legea nu permite construirea de vile sau case private în zonele de protecţie sanitară a barajelor.

Cu toate acestea, în timpul unui zbor cu elicopterul efectuat în luna octombrie peste barajul Ivaylograd din munţii Rhodope, oficialii fiscali şi procurorii bulgari au fost surprinşi să vadă un sat de vacanţă care se întindea pe malul lacului de acumulare.

Potrivit surselor, cele 45 de case ilegale din aşa-numitul „sat al agenţilor vamali” au fost construite în perioada 1998-2008.

Proprietarii imobilelor de lux, cu cheiuri private, iazuri de pescuit şi vile ascunse în spatele unor garduri înalte, sunt în general înalţi funcţionari publici – printre care ofiţeri vamali şi din poliţia rutieră, precum şi oameni de afaceri.

La începutul lunii noiembrie, Plevneliev a declarat reporterilor că 30 de structuri ilegale construite în zona barajului Iskar de lângă Sofia vor fi demolate până la sfârşitul anului.

La 1 noiembrie, autorităţile au început să demoleze aproximativ 50 de barăci din rezervaţia naturală naţională din delta formată de râul Ropotamo la Marea Neagră. Nouă zile mai târziu, buldozerele şi alte utilaje grele au fost trimise de NCCD într-un alt sat de pescari pentru a începe demolarea unui număr de 147 de case care au fost construite ilegal acolo. Alte 80 de clădiri din satul Cengene Skele de lângă Burgas ar putea fi incluse pe listă dacă instanţa decide că acestea au fost construite prin încălcarea legilor.

„Cea mai mare parte din acest teritoriu face parte din fondul forestier de stat şi nu va fi folosit atâta timp cât destinaţia sa rămâne neschimbată”, a declarat Geceva canalului naţional privat de televiziune bTV din Sofia în timpul operaţiunii.

Unii localnici susţin au primit autorizaţii de construire, care au fost ulterior anulate ilegal. Alţii insistă că li s-a promis în repetate rânduri în timpul alegerilor locale din ultimii 40 de ani că satul lor va intra în legalitate, dar primarii aleşi nu şi-au ţinut niciodată promisiunile.

Încercarea acestora a bloca accesul buldozerelor în Cengene Skele a eşuat deoarece poliţia a fost chemată să împrăştie mulţimea. În timpul unui protest care a avut loc la Burgas două zile mai târziu, locuitorii satului au ameninţat că vor organiza acţiuni de nesupunere civilă şi tulburări, a informat postul de radio Darik.

Zborurile cu elicopterul peste alte zone de pe malul Mării Negre şi din interiorul ţării, inclusiv Sofia, au scos la iveală sute de vile şi clădiri luxoase, unele semănând cu mici palate ca dimensiune şi stil. Ocupate de noii bogaţi ai Bulgariei, multe dintre aceste proprietăţi sunt dotate cu piscine şi grădini superbe.

O reşedinţă aflată la mai puţin de 15 km de Sofia, care seamănă foarte mult cu Casa Albă din Washington, aparţine unei firme de construcţii private, a dezvăluit un reportaj de investigaţii al canalului de televiziune naţional privat Nova într-o emisiune de la începutul lunii octombrie.

Unul din membrii consiliului de administraţie al acestuia a fost avocata Anna Pengezova, fiica de 26 de ani a unui înalt magistrat bulgar. Numele ei a fost implicat la începutul acestui an într-un scandal, când s-a dezvăluit că rudele câtorva judecători importanţi au obţinut autorizaţii de construire în staţiunea Primorsko, pentru parcele aflate la malul Mării Negre. Aceştia le-au obţinut după ce s-au înregistrat ca fiind locuitori ai oraşului şi având nevoie disperată de o locuinţă.

O altă proprietate de lux din Sofia, prezentată în filmul aerian din octombrie, este ocupată de familia lui Dolores Arsenova, fost ministru al mediului în perioada 2001-2005. Amplasată în suburbia rezidenţială Boyana, proprietatea are o suprafaţă de peste 2 000 de metri pătraţi.

Arsenova a declarat că proprietatea aparţine unei companii în care soţul ei este acţionar.

Krasimir Stefanov, directorul Agenţiei Fiscale Naţionale (NRA), declară că mulţi spun că proprietatea lor este deţinută de o firmă, aceasta fiind o tactică frecventă folosită pentru evitarea plăţii taxelor. Aceasta permite de asemenea ocupanţilor să deconteze la firmele lor facturile de electricitate şi apă, salariile personalului de curăţenie şi ale grădinarilor, precum şi alte cheltuieli de întreţinere.

O altă stratagemă este declararea caselor ca fiind în construcţie mult timp după ce proprietarii s-au mutat în acestea.

„În ultimii ani, evaziunea fiscală a devenit un sport naţional”, a spus Stefanov, fiind citat într-un reportaj din 19 octombrie al publicaţiei Eurobserver din Bruxelles. ” În Bulgaria nu se obişnuieşte să se joace după reguli, iar sarcina mea este aceea de a insufla o anumită disciplină”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.