Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European a votat Raportul Mănescu privind buna guvernanţă

Strasbourg: Parlamentul European a votat Raportul Mănescu privind buna guvernanţă

DISTRIBUIȚI

96688 – 14122010 – Parlamentul European a validat cu 615 voturi pentru, 20 împotrivă şi 39 de abţineri raportul de iniţiativă al Ramonei Mănescu intitulat „Buna guvernanţă în materie de politică regională a Uniunii Europene: procedurile de asistenţă şi control ale Comisiei Europene”.

Votul de marţi a fost precedat, aseară, de o dezbatere în cadrul căreia coordonatorul ALDE în Comisia pentru Dezvoltare Regională a sustinut principiile cuprinse in acest raport. În primul rând, Ramona Mănescu a subliniat importanţa rolului autorităţilor locale şi regionale în această strategie: „O implicare activă a autorităţilor locale şi regionale în procesul decizional încă din etapa pre-legislativă alături de o analiza pertinentă a  eficientei mecanismelor gestiunii repartizate, cu diferitele responsabilităţi care revin atât Comisiei cât şi statelor membre reprezintă garanţia obţinerii unor rezultate mai bune în privinţa absorbţiei fondurilor europene, în viitoarea perioadă de programare.”

Ramona Mănescu a insistat asupra necesităţii unei definiţii comune a conceptului de parteneriat, solicitând Comisiei Europene să vină cu o propunere concreta in acest sens. În acelaşi timp, europarlamentarul PNL a evidenţiat nevoia adoptării unei metodologii de dezvoltare locală bazată pe parteneriale locale. Un alt principiu enunţat a fost acela al normelor simplificate la nivel european: „Simplificarea normelor la nivel comunitar şi naţional nu doar ca efect al crizei economice ci ca principiu general al viitoarei politici de coeziune reprezintă o condiţie prealabilă pentru o guvernanţa mai bună în politica de coeziune fiindcă doar aşa vom putea încuraja potenţialii beneficiari şi parteneri să participe la proiectele finanţate din fonduri europene. În plus, pentru viitoarea perioada de programare consider că trebuie să avem un set comun de reguli de utilizare a fondurilor europene, aplicabile tuturor statelor membre eliminând posibilitatea introducerii de către acestea a unor condiţii suplimentare care, în realitate, sa îngrădească accesul la finanţare.”

În acest raport, Ramona Mănescu solicită Comisiei Europene să „îşi întărească atât capacitatea de asistenţa acordată autorităţilor locale şi regionale cât şi sistemele de monitorizare a activităţii derulate la nivel naţional”. Europarlamentarul liberal susţine formarea continuă şi îndrumarea ca metode ce trebuie aplicate pentru diminuarea erorilor în derularea programelor cu fonduri europene. Ramona Mănescu a insistat şi asupra modului în care ar trebui să se facă, pe viitor, auditul acestor programe: „Pentru a elimina dublarea auditului şi a controlului excesiv cu care se confrunta beneficiarii în prezent, am solicitat Comisiei crearea unui Manual de Audit Unic care sa permită o aplicare standardizată a unui Model Unic de Audit la toate nivelurile.”

Ramona Mănescu a fost felicitată atât de Comisarul european pentru Dezvoltare, Johannes Hahn, cât şi de europarlamentarii care au intervenit în cadrul dezbaterii. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.