Acasă Uncategorized Strasbourg: Victimele infracţiunilor obţin protecţie la nivel european

Strasbourg: Victimele infracţiunilor obţin protecţie la nivel european

DISTRIBUIȚI

96689 – 14122010 –Victimele infracţiunilor care beneficiază de protecţie în unul din statele membre ale UE vor beneficia de aceleaşi drepturi dacă se mută într-un alt stat membru, datorită unei noi legislaţii votate marţi de Parlamentul European. Deputaţii au votat extinderea European sa aibă un domeniu de aplicare a ordinului de protecţie, pentru ca aceasta să se aplice nu numai victimelor violenţei sexuale, dar şi celorlalte infracţiuni.

Măsuri de protecţie există în toate statele membre, dar acestea nu mai sunt aplicabile dacă persoana se deplasează dincolo de frontierele naţionale. Ordinul de protecţie europeană (OPE) ar trebui să asigure că orice persoană care beneficiază de un tip de protecţie acordată într-unul din statele membre poate beneficia de aceleaşi drepturi /aceeaşi protecţie dacă se stabileşte în alt stat membru.

Un proiect legislativ, convenit de deputaţii europeni şi reprezentanţii preşedinţiei belgiene a UE, a fost adoptat de plenul Parlamentului, dar decizia trebuie să fie confirmată şi de o majoritate calificată la nivelul Consiliului.

„Dorim să transmitem un mesaj clar Consiliului: cetăţenii europeni vor să trăiască într-un veritabil spaţiu de libertate, securitate şi justiţie şi să fie protejaţi pretutindeni în Europa”, a declarat  Teresa Jiménez-Becerril Barrio (PPE, ES), raportoare din partea Comisiei pentru drepturile femeii. „Trebuie să ne gândim la victime, la cei care sunt înspăimântaţi şi care vor să trăiască liniştiţi. Cu acest text, avem ocazia să salvăm vieţi şi ar trebui să fim mândri de acest lucru. Ordinul european de protecţie este un prim pas mic, dar este începutul pentru un cadru mai larg pentru protecţia drepturilor victimelor în UE”,  a încheiat deputata europeană.

„Dorim un instrument care să ofere o protecţie eficientă. Legea trebuie să rezolve conflicte, nu să le creeze”, a declarat Carmen Romero López (S&D, ES), raportoare din partea Comisiei pentru libertăţi civile. „Prin votul de astăzi vrem să transmitem un mesaj clar Consiliului. Acum este rândul Consiliului să îşi asume responsabilitatea”, a declarat deputata europeană.

Toate victimele infracţiunilor vor beneficia de protecţie – Deşi cele mai multe măsuri vizează protecţia femeilor care sunt victime ale violenţei pe criterii de sex, orice altă victimă trebuie să beneficieze de protecţie. „Directiva se aplică măsurilor de protecţie care vizează protejarea tuturor victimelor şi nu numai a victimelor violenţei bazate pe criterii de gen, ţinând seama de specificul fiecărui tip de infracţiune în cauză,” menţionează textul.

Noile reguli se vor aplica victimelor sau posibilelor victime care necesită protecţie „împotriva unei fapte penale a unei alte persoane care poate, în orice fel, să îi pună în pericol viaţa, integritatea fizică, psihologică şi sexuală, de exemplu prin prevenirea oricărei forme de hărţuire, precum şi demnitatea şi libertatea personală, de exemplu prin prevenirea răpirilor, a urmăririi în scop de hărţuire şi a altor forme de constrângere indirectă şi destinat să evite noi acte infracţionale şi să reducă consecinţele actelor infracţionale anterioare.”

Menţinerea agresorilor la distanţă – Un ordin european de protecţie se poate emite numai atunci când în statul emitent a fost deja luată o măsură de protecţie, care impune persoanei care reprezintă un pericol una sau mai multe dintre următoarele obligaţii sau interdicţii: interdicţia de a se deplasa în anumite localităţi, locuri sau zone definite în care îşi are reşedinţa sau lucrează persoana protejată sau pe care aceasta le vizitează; o interzicere sau o reglementare a contactului, sub orice formă, cu persoana protejată, inclusiv la telefon, prin mijloace electronice sau prin poştă obişnuită, prin fax sau orice alte mijloace; o interdicţie de a se apropia sau o reglementare privind apropierea de persoana protejată la o distanţă mai mică decât cea prevăzută.

Protecţie fără frontiere – Ordinele europene de protecţie pot fi emise atunci când persoana protejată decide să îşi stabilească reşedinţa sau îşi are deja reşedinţa într-un alt stat membru sau atunci când persoana protejată decide să locuiască sau locuieşte deja într-un alt stat membru. Autoritatea competentă a statului unde această persoană este protejată va emite ordinul de protecţie şi îl va transmite ţării unde persoana în cauză este stabilită.

Întrucât în statele membre diferite autorităţi  – civile, penale sau administrative –  deţin competenţa de a emite şi de a aplica măsuri de protecţie, autoritatea competentă din statul de executare nu trebuie să ia, în toate cazurile, aceeaşi măsură de protecţie ca cea luată în statul emitent, ci are „un anume grad de libertate de a lua orice măsură pe care o consideră adecvată şi corespunzătoare în temeiul legislaţiei naţionale într-un caz similar, pentru a asigura protecţia continuă a persoanei protejate,” se menţionează în text.

Protecţie pentru rudele victimelor – Datorită votului membrilor Parlamentului European, un ordin de protecţie european se poate emite şi pentru a proteja rudele unei victime. Statele membre vor avea la dispoziţie trei ani pentru a o transpune în legislaţia naţională.

Raportul a fost adoptat cu 610 voturi pentru, 13 împotrivă şi 56 de abţineri. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.