Acasă Uncategorized Bruxelles: Combustibilii fosili înlocuiţi de cei alternativi pană în 2050

Bruxelles: Combustibilii fosili înlocuiţi de cei alternativi pană în 2050

DISTRIBUIȚI

97821 – 26012011- Grupul de experţi europeni în domeniul combustibililor folosiţi în transport a lansat marţi un raport privind viitorul acestor combustibili. Raportul a fost  transmis Comisiei Europene, concluzia fiind că, până în 2050, combustibilii alternativi au potenţialul de a înlocui treptat resursele fosile de energie.

            Conform raportului menţionat, UE va trebui să dezvolte până în 2050 surse de energie fără petrol şi practic fără emisii de CO2, pentru sectorul de transport,  urmare a necesităţii de a reduce impactul actualilor combustibili asupra mediului şi a preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie.

            Raportul grupului de experţi realizează, în premieră, o analiză cuprinzătoare care acoperă întregul sector de transport. Necesităţile de combustibil pentru diversele tipuri de transport ar putea fi îndeplinite printr-o combinaţie între energie electrică (baterii sau pile de combustie pe bază de hidrogen) şi biocombustibili – ca opţiuni principale, combustibili sintetici ca opţiune de tranziţie, utilizarea metanului (gaze naturale şi biometan) – ca şi combustibil complementar şi a gazului petrolier lichefiat (GPL) – ca supliment.

            Potrivit raportului experţilor, combustibilii cu densitate mai mare de energie sunt mai potriviţi pentru operaţiuni cu întrebuinţare intensivă, cum ar fi transportul rutier de mărfuri, transportul maritim şi transportul aerian.

            Combustibili alternativi sunt soluţia optimă pentru “decarbonizarea” transportului, prin înlocuirea treptată a surselor fosile de energie, se mai arată în raport. Viabilitatea tehnică şi economică, utilizarea eficientă a resurselor primare de energie şi accesul pe piaţă vor fi însă decisive pentru creşterea cotei de piaţă, la un nivel competitiv, a combustibililor şi tehnologiilor alternative pentru vehicule.

            Cererea de combustibil şi provocările legate de emisia de gaze cu efect de seră vor necesita, cel mai probabil, utilizarea unui amestec de combustibili care ar putea fi produşi dintr-o varietate mai mare de surse primare de energie, susţin experţii. Aceştia menţionează că, la nivelul UE, există un acord larg asupra faptului că, pentru a satisface pe deplin cererea de combustibil la nivel european, vor fi necesari toţi combustibilii care pot fi folosiţi în mod durabil.

            Raportul va fi luat în considerare în cadrul „iniţiativei privind sistemele de transport curat”, care va fi lansată în cursul acestui an. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.