Acasă Uncategorized București: 3% pentru microîntreprinderi, între a fi și a nu fi

București: 3% pentru microîntreprinderi, între a fi și a nu fi

DISTRIBUIȚI

97524 – 17012011 –  Microîntreprinderile vor putea opta o singură dată pentru plata impozitului de 3% pe venituri, în loc de 16% pe profit. Astfel, micile companii care vor plăti anul acesta 3% vor fi excluse, în anii următori, de la regimul preferenţial de impozitare, scrie Capital.ro.

Alături de criteriile deja cunoscute, din anii anteriori, pentru încadrarea în regimul de impozitare cu 3% a veniturilor, Ministerul Finanţelor a stabilit o condiţie suplimentară pentru micile companii. Potrivit modificării aduse Codului Fiscal, acestea pot opta pentru plata impozitului de 3% începând cu anul fiscal următor ”dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor”.

În acelaşi timp, legea precizează că, pentru 2011, se acordă o derogare de la această interdicţie. Din cauza formulării neclare, au apărut temeri că niciuna dintre firmele care au mai beneficiat de acest tip de impozitare până acum nu ar mai avea dreptul să îl aleagă. Prin umare, Ministerul Finanţelor explică: „opţiunea se exercită, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an pentru care se doreşte aplicarea acestui sistem de impozitare dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege la data de 31 decembrie a anului anterior“.

Prin excepţie, în 2011 vor fi acceptate şi firmele care au mai fost impozitate cu 3% până în 2009. Atât companiile care au fost microîntreprinderi în trecut şi care fie nu au mai îndeplinit criteriile impuse, fie au fost trecute în mod automat la plata impozitului pe profit la 1 ianuarie 2010 pot opta încă o dată pentru plata impozitului pe venit. Din păcate, multe dintre companiile care şi-au suspendat activitatea în anii precedenţi pentru a nu plăti impozit minim nu pot opta începând cu acest an pentru plata impozitului pe venit, deoarece nu îndeplinesc condiţia referitoare la numărul de salariaţi.

O altă noutate de impact a noii versiuni a impozitului de 3% este eliminarea completă a veniturilor din consultanţă şi management. Până în 2009 inclusiv, micile firme care aveau cel mult 50% din venituri din aceste surse aveau posibilitatea de a alege regimul de impunere cu 3%.  Scopul acestei limitări a fost, în momentul introducerii sale, împiedicarea folosirii microîntreprinderii ca vehicul fiscal de plată a salariilor foarte mari fără virarea contribuţiilor la buget. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.