Acasă Uncategorized Bucureşti: Biroul Naţional Interpol împlineşte 38 de ani de existenţă

Bucureşti: Biroul Naţional Interpol împlineşte 38 de ani de existenţă

DISTRIBUIȚI

97268 – 10012011 – Biroul Naţional Interpol, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române, sărbătoreşte, pe 10 ianuarie, 38 de ani de existenţă, perioadă în care poliţiştii români au contribuit activ la consolidarea cooperării internaţionale şi a dezvoltării relaţiilor Poliţiei Române cu poliţiile celorlalte 187 state membre, ca urmare a readerării României, la cea de-a 42-a sesiune a Adunării Generale Interpol de la Viena, din luna octombrie 1973, la Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – Interpol.

 

 

 

 

 

 

Romania s-a numarat printre membrii fondatori ai Interpol – organizaţia fiind creată în 1923 la Viena, sub numele de Comisia Internaţională de Poliţie Criminală. Revenirea sa a fost negociată în toamna anului 1972, de către ministerele de interne şi de externe ale ţării noastre, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, fostul secretar general al organizaţiei, Jean Nepote, informa autorităţile române că, din prima lună a anului 1973, pot începe deja cooperarea operativă cu autorităţile similare din ţările membre ale Interpol.

În acest scop, în vederea gestionării cooperării cu statele membre ale organizaţiei, la 10 ianuarie 1973 a fost înfiinţat, ca entitate de sine stătătoare în cadrul Inspectoratului General al Miliţiei, Biroul Naţional Interpol, a cărei atribuţiune principală constă în asigurarea schimbului de informaţii între autorităţile judiciare române şi serviciile corespondente din celelalte state membre ale Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală (O.I.P.C.), dispunând în acest scop de mijloacele tehnice necesare primirii şi transmiterii, în timp util, a informaţiilor referitoare la criminalitatea de drept comun.

Până în decembrie 1989, Biroul Naţional Interpol a fost încadrat cu un număr mic de specialişti, ca urmare şi a numărului redus de manifestări ale criminalităţii internaţionale pe teritoriul ţării noastre, dar şi a faptului că răufăcătorii proveniţi din România, care se “remarcau” în alte ţări, nu erau atât de numeroşi ca în prezent, datorită şi posibilităţilor reduse de deplasare în alte state.

După 1990, ca urmare a schimbărilor de ordin politic, economic şi social, survenite la nivel mondial, activitatea de cooperare a Poliţiei Române cu autorităţile similare din celelalte ţări membre ale Interpolului şi cu Secretariatul General al O.I.P.C. a cunoscut o dezvoltare continuă, concretizată printr-un număr sporit de informaţii şi cazuri de ordin operativ. Pentru gestionarea acestei situaţii operative cu totul nouă, Biroul Naţional Interpol a fost dotat cu un personal mai numeros şi cu aparatura tehnică necesară pentru a face faţă noilor tendinţe ale criminalităţii transnaţionale organizate şi necesităţilor de cooperare internaţională ale agenţiilor române de aplicare a legii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.