Acasă Uncategorized Bucureşti: La vânătoare, doar cu medicul după tine

Bucureşti: La vânătoare, doar cu medicul după tine

DISTRIBUIȚI

97253 – 09012011 – Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a transmis, către toţi şefii serviciilor veterinare (CVO) ai Statelor Membre un fax de urgenţă, referitor la confirmarea unui caz de febră aftoasă la mistreţi în Bulgaria. Mesajul conţine primele informaţii transmise de autorităţile bulgare referitoare la apariţia bolii la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la 2 Km de graniţa cu Republica Turcia. Pe lângă măsurile aplicate pentru reducerea răspândirii bolii. luate de către autorităţile din Bulgaria, Comisia Europeană a aprobat o decizie ce stabileşte, la rândul ei, măsuri interimare de protecţie împotriva febrei aftoase din această ţară. Măsurile impun restricţii privind circulaţia animalelor, a produselor şi subproduselor de origine animală din zona afectată şi zona de protecţie.

 

 

 

 

 

 

 

 În acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a convocat Grupul Naţional de Experţi şi a demarat o analiză de risc, identificând ca principale posibilităţi de răspândire a virusului pe teritoriul României, următoarele căi: Trecerea mistreţilor sau a altor specii de vânat susceptibile de infecţie cu febră aftoasă din Bulgaria în România, pe cale terestră sau peste unele porţiuni ale Dunării (mistreţii pot migra aproximativ 50 km pe zi); Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, de către transportatorii auto de mărfuri sau alţi turişti ce vin din zona considerată infectată; Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, deşeuri de la bucătăriile vapoarelor ce ancorează în porturile româneşti de la Dunăre sau Marea Neagră;

Grupul de experţi pentru febra aftoasă a stabilit că, pe lângă porturile, aeroporturile şi căile rutiere de intrare pe teritoriul României a călătorilor originari din zona de restricţie, pentru moment zona de risc principală o reprezintă judeţele din sudul şi sud-estul ţării.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a organizat deja o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene în care s-au stabilit priorităţile imediate pentru prevenirea introducerii bolii pe teritoriul naţional şi întărirea capacităţii de reacţie rapidă în cazul apariţiei acesteia. S-a solicitat tuturor medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică, crescătorilor de animale, administratorilor fondurilor de vânătoare şi vânătorilor să informeze de urgenţă autorităţile veterinare atunci când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor, cu precădere când constată şchiopături sau salivaţie abundentă. De asemenea, au fost atenţionaţi vânătorii să respecte în continuare, cu stricteţe, procedurile specifice ecarisării, depozitării vânatului în spaţiile special destinate acestui scop şi să asigure prelevarea de probe pentru efectuarea testelor de laborator specifice.

În acest scop, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus participarea obligatorie a medicilor veterinari la vânătorile organizate în fondurile de vânătoare aflate în judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi, pentru efectuarea examenelor post-mortem şi recoltarea de probe, după caz.

La începutul săptămânii viitoare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat convocarea unui grup interministerial care va detalia modalităţile de implementare a măsurilor de protecţie şi va stabili sarcini precise pentru toate autorităţile şi organizaţiile implicate. Tot în cursul săptămânii viitoare, va fi organizată o simulare generală a apariţiei febrei aftoase cu autorităţile din judeţele din principala zonă de risc, urmând ca această simulare să fie multiplicată la nivelul fiecărui judeţ. Această simulare va testa planul de contingenţă şi manualul operaţional al României pentru febra aftoasă.

Febra aftoasă este o boală virală ce afectează toate mamiferele biongulate: bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal datorită impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând blocarea comerţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală.

Relevantă este situaţia creată în anul 2001, în Marea Britanie, unde febra aftoasă a evoluat epidemic. Au fost ucise aproximativ 6 milioane de animale iar pierderile agriculturii şi ale lanţului alimentar s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de lire sterline. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.