97396 – 13012011 – Primarul municipiului Miercurea Ciuc, udemeristul Robert Raduly, consideră că folosirea denumirii oraşelor din zona Transilvaniei doar în limba română “nu este normală”, apreciind că românii ar trebui să cunoască numele acestora în maghiară şi germană. “În Transilvania, să foloseşti doar denumirea în limba română nu este normal. Ajungem astfel la denaturarea unei tradiţii fireşti. De bun augur ar fi ca oraşului Miercurea-Ciuc să i se spună Csikszereda şi Szeklerburg sau oraşului Cluj-Napoca Kolozsvár şi Klausenburg. Situaţia firească ar fi să fie peste tot trilingvism”, a declarat Raduly, citat de Gândul, pe fondul discuţiilor de la nivelul autorităţilor locale privind posibilitatea schimbării numelui municipiului Miercurea-Ciuc în Csikszereda şi eliminarea denumirii româneşti.
În prezent, denumirea oraşului este trilingvă, “Csikszereda” reprezentând traducerea numelui Miercurea-Ciuc
în limba maghiară.
Printr-un proiect înaintat autorităţilor locale, membrii Gărzii Secuieşti, în frunte cu Csibi Barna, au solicitat Municipalităţii organizarea unui referendum privind înlocuirea totală a denumirii româneşti şi folosirea numelui “Csikszereda” atât în actele oficiale, cât şi pe indicatoarele rutiere.
Dacă schimbarea denumirii unui oraş este mai dificilă, fiind nevoie de votul Parlamentului, pentru înlocuirea numelor de străzi este nevoie doar de aprobarea consiliului local. Astfel, la sfârşitul anului trecut, s-a decis schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu în Vorosmarty Mihaly, în prezent analizându-se posibilitatea înlocuirii numelui străzii Mihai Eminescu cu Attila!
În opinia deputatului UDMR Korodi Attila, aceste iniţiative ar trebui sprijnite: “Denumirea străzilor trebuie legată de comunitatea locală. Sigur, există oameni foarte importanţi în comunitatea românească, dar, în acelaşi timp, trebuie să existe un echilibru care să definească şi comunitatea locală a oraşului”.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csabo, a arătat, că autorităţile locale au fost alese să ia decizii: “La fiecare patru ani sunt alegeri. Asta înseamnă autonomie locală, este reglementată prin legislaţia europeană, adoptată şi de România”.
Fostul prefect al judeţului Harghita, Mircea Duşa, a anunţat că va iniţia un proiect de lege prin care denumirile străzilor să nu mai poată fi modificate atât de uşor. “Există o preocupare intensă în ultima vreme la autorităţile administrative publice din Harghita de a face paşi mărunţi înainte spre dezideratul UDMR şi al altor formaţiuni maghiare de declarare a autonomiei Ţinutului Secuiesc şi de dispariţie a elementului românesc din zonă. Fie că doresc schimbarea denumirii străzilor, desfiinţarea unor monumente, asistăm la un fel de ma-ghiarizare a zonei. Din păcate nu se iau măsuri”.
Autorii iniţiativei de schimbare a denumirii oraşului Miercurea Ciuc, membrii Garda Secuiască, au propus şi desfiinţarea monumentului Ostaşului Necunoscut din localitate, unde se desfăşoară manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, de zilele Drapelului sau Imnului Naţional sau de Ziua Armatei Române. – www.promptmedia.ro