Acasă Uncategorized Neamţ: Lucrări de îndiguire pe Bistriţa

Neamţ: Lucrări de îndiguire pe Bistriţa

DISTRIBUIȚI

97333 – 11012011 – Ca urmare a transportului masiv de sloiuri de gheaţă în perioada de iarnă-primăvară, însoţit de suprapunerea şi aglomerarea lor în zonele cu pantă mai redusă, datorită fenomenelor numite ”zăpor” şi asociate în special perioadelor de îngheţ, se înregistrează depăşirea cotelor de inundaţie pe râul Bistriţa pe sectorul Borca-Poiana Teiului. Aceste fenomene se manifestă cu frecvenţă anuală si cu intensitate mare.

Pentru reducerea acestor efecte, la sfârşitul anului 2010, s-a finalizat procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrării “Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, sector Borca-Poiana Teiului, judeţul Neamţ”, iar lucrările efective vor începe în acest an, imediat ce vremea va fi favorabilă execuţiei.

Valoarea totală reactualizată a investiţiei este de 68.623.000 lei, iar, în programul de investiţii propus de Apele Române pentru anul 2011 (care urmează să fie aprobat de ordonatorul principal de credite, Ministerul Mediului şi Pădurilor), este prevăzută suma de 1.000.000 lei. Termenul de finalizare şi punere în funcţiune a lucrărilor este 2014.

Lucrarea constă în realizarea de diguri de apărare în zonele critice, pe raza comunelor Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Digurile vor avea o lungime totală de 15,6 km, cu înălţime medie între 1,5 şi 3 metri şi o lăţime de 4 metri în partea de sus (la coronament). Se vor mai realiza, de asemenea, subtraversări, consolidări de mal şi recalibrări de albii prin eliminarea grindurilor, pentru diminuarea posibilităţii formării zaporului.

Prin realizarea acestei lucrări, vor fi apărate împotriva inundaţiilor 3.500 de persoane din 1300 de gospodării de pe raza comunelor Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului, digurile construite reuşind să reducă efectele fenomenelor. Mai mult, se va putea interveni cu utilaje pentru îndepărtarea mecanică a aglomerărilor de gheaţă care ar putea trece peste dig în zonele mai joase. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.