Acasă Uncategorized Râmnicu Vâlcea: 20% din populaţia activă este în şomaj tehnic

Râmnicu Vâlcea: 20% din populaţia activă este în şomaj tehnic

DISTRIBUIȚI

97270 – 10012011 – În ultimii 21 de ani, judeţul Vâlcea s-a transformat încet, dar sigur într-un judeţ al şomerilor şi pensionarilor. Contrar afirmaţiilor optimiste lansate de mai-marii judeţului, în judeţul nostru nu s-a mişcat nimic în sectorul economic, judeţul menţinându-se pe piaţă prin societăţile înfiinţate de fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu. În ultimii doi ani de guvernare aşa zis democratică, populaţia activă a judeţului a scăzut la 56.000 de persoane, la o populaţie de 413.511 de persoane, şi acestea numărate în iulie 2006.

Anul  2010 a fost unul dezastruos pentru populaţia activă a judeţului. Aproape 11 mii de vâlceni au intrat în şomaj tehnic ca urmare a faptului că 179 de angajatori  au ales să-şi restrângă activitatea. Astfel, 56.000 de angajaţi  sunt obligaţi să susţină 138.000 de pensionari, adică dublul populaţiei active,  plus cei aproximativ 16.000 de şomeri declaraţi la AJOFM Vâlcea.

Deşi anul trecut, premierul Emil Boc şi reprezentanţii Guvernului în teritoriu dădeau asigurări că economia duduie, iar explozia şomajului este o invenţie a mass -mediei, angajaţii societăţilor comerciale de pe raza judeţului făceau cu rândul în şomaj tehnic câte trei – patru luni, timp în care au primit doar 75% din salariu. O formă prin care statul a menţinut firmele respective pe linia de plutire prin facilităţile oferite în baza  Ordonanţei de Urgenţă nr. 4, care prevede  scutirea de la plata unor taxe şi impozite, dar total defavorabilă angajaţilor. Dacă în 2010, statul i-a ţinut ,,suspendaţi”, într-o formă de asistenţă socială indecisă şi nocivă, în 2011 mare parte dintre aceştia  riscă să ajungă în şomaj şi să trăiască dintr-o indemnizaţie de 300 de lei, în cel mai fericit caz. Anul acesta, Guvernul Boc IV  nu mai are bani pentru şomajul tehnic, iar angajatorii care au scăpat anul trecut de plata contribuţiilor sociale, anul acesta vor fi obligaţi fie să plătească, fie să  renunţe la angajaţii ţinuţi artificial în scripte. Cu toate acestea conducerea Agenţiei de Şomaj Vâlcea se declară optimistă, directorul Dumitru Cornoiu este convins că  piaţa muncii îşi va reveni spectaculos  în următoarele luni datorită măsurilor implementate de Guvernul Boc, inexistente de fapt la această oră, dar ce mai contează. Cum speranţa moare ultima, directorul Cornoiu este dispus să o menţină artificial în viaţă, aşa cum face şi cu procentele şomajului din Vâlcea.

,,Nu o să ne pierdem exerciţiul muncii în Vâlcea. Noi nu am avut probleme foarte mari, deocamdată, decât atunci când au fost disponibilizări majore în minerit, acum încercăm să revitalizăm toate sectoarele de activitate”, spunea Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea, citat de Vocea Vâlcii, uitând de cei 3000 de angajaţi de pe platformă, plus cei de la RAJDP şi din minerit, toţi  menţinuţi în şomaj tehnic pe toată durata lui 2010. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.