Acasă Uncategorized Roma: Romanii au sindicat în Italia

Roma: Romanii au sindicat în Italia

DISTRIBUIȚI

97303 – 10012011 – Federimmigrati – Federazione Sindacale Immigrati” este denumirea sub care functioneaza de aproape o luna un sindicat, care are romani atat in cadrul conducerii centrale cat si in teritoriu transmite Romanian Global News. Ideea unui sindicat al strainilor a pornit din anul 2003, de la Bologna, din interiorul asociatiei „Cittadini nel Mondo”.  

Reprezentanti ai comunitatilor de moldoveni, ucraineni, albanezi, marocani, peruani si dominicani au pornit aceasta initiativa, incercand de atunci sa se alature altor mari sindicate italiene. Ideea nu a fost concretizata, iar aliantele care au fost incercate au esuat ori s-au desfasurat pe timp scurt, fara rezultate concrete.

Astfel, in anul 2004 s-a facut prima confederatie cu ISI (Intesa Sindacati Indipendenti – n.r.) dar care a esuat dupa scurt timp. A urmat apoi o colaborare pentru foarte scurt timp cu Confil. Activitatea s-a rezumat doar la consiliere individuala fara activitati de anvergura.

La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, reorganizarea vechii formatiuni sindicale trece in mainile unui roman, Calin Remus Cincu, rezident la Ravenna, intreprinzator particular in domeniul financiar bancar, precum si membru in cadrul Camerei de Comert, Industrie si turism – desk Italia, cu sediul la Bologna.

Acesta decide sa dezvolte aceasta structura si sa o inregistreze cu o noua formula, care sa aiba in schema centrala de conducere un experimentat sindicalist din categoria autotransportatorilor, Leontin Vlass. „Ideea infiintarii unui sindicat al romanilor o aveam de mult timp, tinand cont de numarul foarte mare al conationalilor din Italia, a problemelor complexe cu care se confrunta si nu in ultimul rand a barierelor care exista datorita necunoasterii limbii si a legislatiei italiene” a declarat Calin Remus Cincu pentru jurnalistul Andi Radiu de la Gazeta Romaneasca.

Incepand cu data de 29 septembrie 2010, Cincu este numit comisar extraordinar in cadrul sindicatului. „Am primit ca sarcini redactarea si modificarea unui nou statut, inregistrarea legala, schimbarea sediului, stabilirea cotei asociative si numirea noilor membri din echipa de conducere. Impreuna cu Leontin Vlass, care avea o experienta bogata rezultata din activitatea din cadrul sindicatului camionagiilor, am inceput sa punem bazele noii activitati si dupa doar trei luni am reusit sa ne indeplinim obiectivele. incepand cu data de 15 decembrie sindicatul functioneaza legal, are un statut si poate cel mai important, are o structura in teritoriu, foarte bine pusa la punct, cu mii de membri deja inscrisi. Au fost numiti responsabili regionali dintre conationalii nostri, care au rolul de a dezvolta echipele in teritoriu. Avem acoperire sin Sicilia si pana la Torino. Filiale puternice sunt si la Roma, Ancona, Florenta, Venetia, Milano sau Bologna si nu numai.” explica Cincu.

Leontin Vlass a fost numit secretar national, experienta sa din cadrul sindicatului autotransportatorilor fiind de mare importanta. Acesta ne-a explicat care ar fi intentiile principale si proiectele de viitor ale noii structuri sindicale. „Federimmigrati le da posibilitatea romanilor de a lucra intr-o structura care are ca si activitati principale consilierea si tutelarea muncitorilor romani din Italia.

Sindicatul va reusi sa acopere cheltuielile si costurile activitatii, sa poata sa se deplaseze acolo unde este cazul si sa apere legal membrii sai. Chestiunea principala pe care as dori sa o subliniez este aceea ca ne adresam lucratorilor din constructii, majoritari in Italia si ca o noutate, menajerelor si „badantelor” care in acest moment nu au o tutela din cauza conflictului de interese din cadrul sindicatelor existente. Noi am gasit solutia pentru aceste categorii, avem cadrul legal si material. Nu lipseste decat sa acumulam cat mai multi membri. Vom face intalniri periodice cu reprezentantii din teritoriu, cu cei care vor sa inceapa o activitate sindicala in orice regiune a Italiei. Usa e deschisa pentru romanii din toate categoriile, nu doar constructii si menajere. Vreau sa amintesc ca am tutelat drepturile unei categorii numeroase, aceea a camionagiilor si multi s-au transferat deja la noi.”

Ambitiile reprezentantilor noii structuri sunt foarte mari, acestia urmand sa se intalneasca pentru stabilirea unui acord cu unul dintre cele mai mari sindicate italiene UIL (Unione Italiana del Lavoro). „La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut am avut o intalnire cu secretarul general UIL FPL Giovanni Torluccio si am convenit ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa avem o intalnire la Roma unde vom prezenta proiectul nostru asupra comunitatii romanesti si prin care speram sa avem suportul si logistica necesare. Dorim astfel sa pregatim cetateni romani pentru toate serviciile, care vor fi in limba materna. Spus pe scurt, cu romanii pentru romani. Pentru inscrisi vom avea servicii de consiliere juriodica si financiara, cursuri de formare profesionala, gasirea de locuri de munca, traduceri, apostile, recunoasterea studiilor, servicii turistice, etc si vom organiza chiar si sarbatori romanesti.” – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.