Acasă Uncategorized Strasbourg: Comisarul Cioloş nu vrea stocuri de rezervă de cereale la nivel...

Strasbourg: Comisarul Cioloş nu vrea stocuri de rezervă de cereale la nivel european

DISTRIBUIȚI

97530 – 17012011 – Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind constituirea de stocuri de rezervă la nivel european.

Comisia precizează că, în contextul actualului proces de reformă examinează posibile adaptări la măsurile de piaţă. Printre acestea se numără optimizarea şi simplificarea instrumentelor actuale, garantarea faptului că instrumentul de intervenţie poate fi folosit doar ca plasă de siguranţă în cazul unei crize a preţurilor şi al unei potenţiale perturbări a pieţei, precum şi introducerea de noi elemente cu rol de îmbunătăţire a funcţionării lanţului alimentar.

„Situaţia actuală de pe piaţa cerealelor nu este de natură să genereze preocupări cu privire la situaţia securităţii alimentare în Europa, iar constituirea de stocuri de rezervă la nivel european nu ar contribui la stabilizarea pieţelor, ci, dimpotrivă, achiziţionarea acestor stocuri şi reînnoirea lor periodică ar submina forţele pieţei şi ar crea un grad mai mare de nesiguranţă pentru producători”, se arată în răspunsul comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, în recenta sa comunicare pe tema securităţii alimentare, Comisia sugerează ca provocarea reprezentată de volatilitatea preţurilor să fie abordată prin crearea de condiţii pentru suplimentarea producţiei şi pentru menţinerea unor niveluri adecvate de stocuri, în principal de către agenţii economici privaţi.

În plus, este necesar să fie descurajate restricţiile la exportul produselor alimentare de bază. UE şi statele membre vor continua să contribuie la o mai bună funcţionare a pieţei alimentare la nivel local, regional şi global, inclusiv prin dialoguri mai ample cu agenţiile specializate ale ONU, îndeosebi cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi cu Comitetul pentru securitatea alimentară mondială (CFS), se mai spune în răspunsul CE. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.