Acasă Uncategorized Strasbourg: Corina Creţu cere eliberarea tuturor prizonierilor de opinie din Iran

Strasbourg: Corina Creţu cere eliberarea tuturor prizonierilor de opinie din Iran

DISTRIBUIȚI

97679 – 21012011- Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat joi, in plenul reunit la Strasbourg, pentru eliberarea necondiţionată şi imediată a lui Nasrin Sotoudeh şi a tuturor prizonierilor de opinie din Iran. In cadrul dezbaterilor privind cazuri de incalcare a drepturilor omului, europarlamentarul PSD a solicitat, de asemenea, respectarea tratatului bilateral dintre Italia si Brazilia privind extrădarea.

„După fraudele electorale ce au menţinut regimul Ahmadinejad la putere, mii de iranieni au plătit cu preţul libertăţii curajul de a protesta faţă de un regim tot mai represiv. Nasrin Sotoudeh a fost condamnată, după luni de izolare şi tortură, la 11 ani de închisoare, pentru că, în calitate de avocată şi militantă pentru drepturile omului, a apărat opozanţi ai puterii de la Teheran, printre care şi o laureata a Premiului Nobel pentru Pace”, a declarat Corina Cretu, precizand ca, alături de numeroşi dizidenţi, în închisorile iraniene suferă rele tratamente şi zeci de jurnalişti şi bloggeri care au îndrăznit să îşi exercite libertatea esenţială de exprimare a propriei conştiinţe.

„Cred că angajamentul Uniunii Europene în favoarea eliberării acestor luptători pentru democraţie trebuie să ia nu numai forma protestului public, ci şi a unor demersuri concrete ale Serviciului European de Acţiune Externă, în vederea mobilizării internaţionale pentru o presiune comună sporită, în vederea încetării acestor încălcări ale drepturilor omului în Iran”, a subliniat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare.

In ceea ce priveste controversa privind extradarea din Brazilia in Italia a lui Cesare Battisti, condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime şi alte infracţiuni, Corina Cretu a apreciat că respectarea independenţei justiţiei, norma fundamentală împărtăşită de Uniunea Europeană şi Brazilia, trebuie să primeze asupra oricăror altor considerente. „Sunt convinsă că relaţiile excelente dintre cele două părţi atât în plan economic, cât şi politic, vor fi dublate de o cooperare la fel de bună şi în materie judiciară, astfel încât, să îşi ispăşească pedeapsa conform legislaţiei căreia i se supune. Între Italia şi Brazilia există un tratat bilateral privind extrădarea. Drept urmare, este esenţial să adresăm un apel părţii braziliene la respectarea acestui acord. Întrucât controversa are şi o componentă politică la nivel înalt, cred că se impune un dialog pe acest palier cu noua şefă a statului brazilian. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.