Acasă Uncategorized Strasbourg: O nouă bază pentru relaţiile UE – Serbia

Strasbourg: O nouă bază pentru relaţiile UE – Serbia

DISTRIBUIȚI

97602 – 19012011- Deputaţii europeni au aprobat Acordul de Stabilizare şi Asociere (ASA) cu Serbia, aprobare necesară pe lângă ratificarea de către toate Statele Membre pentru ca acest act să intre în vigoare. Rezoluţia PE pune mare accent pe necesitatea cooperării cu TPII, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru înregistrarea a noi progrese de către Serbia.

„Prin ratificarea Acordului de Stabilizare şi Asociere, Parlamentul European încurajează Serbia să întreprindă în continuare paşi semnificativi pe calea aderării la UE. Recunoaştem şi apreciem realizările Serbiei din ultimul an, dar în acelaşi timp identificăm provocările cu care această ţară se confruntă. Belgrad trebuie să coopereze pe deplin cu TPII pentru a asigura că procesul de ratificare al ASA să continue fără probleme”, a declarat Jelko Kacin (ALDE, SL), raportorul PE privind Serbia.

Acordului de Stabilizare şi Asociere, care liberalizează comerţul între UE şi Serbia şi prevede perspectiva de aderare la UE, a fost semnat în aprilie 2008. Statele Membre au început procesul de ratificare doar în iunie 2010, iar până în momentul de faţă, 11 State Membre au finalizat acest proces.

Dialogul Pristina-Belgrad: angajament şi disponibilitatea de a ajunge la un compromis – Deputaţii solicită ca dialogul reînnoit cu Kosovo sub egida UE „să înceapă fără întârziere”, subliniind că angajamentul şi disponibilitatea de a ajunge la un compromis sunt necesare pentru stabilitatea în regiune, precum şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. Parlamentul îndeamnă guvernul sârb să desfiinţeze structurile paralele sârbe din Kosovo care subminează procesul de descentralizare şi împiedică integrarea deplină a comunităţii sârbe în instituţiile din Kosovo.

Liberalizarea regimului de vize nu trebuie să fie abuzată – Începând cu decembrie 2009, cetăţenii sârbi pot călători în spaţiul Schengen fără vize. Autorităţile sârbe trebuie să adopte „măsuri adecvate” pentru a limita posibilitatea de abuzare a acestui sistem, „în special pentru a se asigura că cetăţenii sârbi sunt informaţi corespunzător cu privire la drepturile şi obligaţiile lor care decurg din regimul călătoriilor fără vize”, sunt de părere deputaţii europeni în contextul creşterii numărului aşa-numiţilor solicitanţi de azil falşi din această ţară în anumite State Membre.

Persoanele strămutate în interiorul ţării şi problema refugiaţilor – Serbia este ţara cu numărul cel mai mare de refugiaţi şi de persoane strămutate în interiorul ţării (PSI) din Europa, aceste persoane aflându-se într-o situaţie critică din punctul de vedere al locuinţelor şi al sărăciei. Progrese mai semnificative trebuie înregistrate în acest domeniu de către toate statele din regiune. În plus, ca urmare a acordurilor de readmisie încheiate cu ţările UE, se preconizează un aflux de până la 150 000 de persoane repatriate, iar „succesul reintegrării acestora va necesita pregătiri temeinice, mai ales la nivelul autorităţilor locale”, atrag atenţia deputaţii europeni.

Rezoluţia privind aprobarea ASA a fost adoptată prin vot liber, iar cea privind procesul de integrare europeană a Serbiei a fost adoptată cu 612 voturi pentru, 38 împotrivă şi 28 de abţineri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.