Acasă Uncategorized Belgrad: Unii prizonieri sârbi îşi ispăşesc sentinţele la domiciliu

Belgrad: Unii prizonieri sârbi îşi ispăşesc sentinţele la domiciliu

DISTRIBUIȚI

98650 – 22022011 – Confruntat cu supraaglomerarea închisorilor şi cu creşterea cheltuielilor, guvernul de la Belgrad a introdus o alternativă la încarcerare.

În cadrul unui nou program din Serbia, unele persoane condamnate pentru infracţiuni relativ minore pot opta să poarte o brăţară electronică şi să-şi ispăşească sentinţa la domiciliu, în loc de închisoare, transmite SETimes.

Prima persoană care a acceptat această opţiune a fost frizerul Kraljevo Zoran Jovanovic, condamnat la cinci luni de închisoare pentru provocarea unui accident de trafic.

Acesta a început să-şi ispăşească sentinţa la mijlocul lunii ianuarie, după ce Departamentul de Aplicare a Măsurilor de Corecţie a instalat şi testat întregul echipament de monitorizare necesar.

Programul se derulează bine şi este salutat atât de oficiali, cât şi de condamnaţi, deşi din motive diferite.

Pentru guvern, acesta este un prilej de a economisi fonduri şi de a evita construirea de noi închisori. Închisorile din ţară au o capacitate de 6 000 de deţinuţi, dar numărul acestora a depăşit deja semnificativ limita, ajungând la aproape 11 000. Intensificarea luptei împotriva criminalităţii din ultimele luni face ca problema supraaglomerării să fie şi mai gravă.

Într-un raport întocmit de instituţia Avocatului Poporului se arată că pentru unii deţinuţi condiţiile sunt groaznice. S-a constatat că o celulă din închisoarea din Pancevo – fără ferestre sau sistem de ventilaţie – găzduia 15 deţinuţi, din care trei dormeau pe podea. La Zabela, lângă oraşul Pozharevac, există un singur medic care are grijă de 1 500 deţinuţi.

Deşi în ţară se construiesc patru noi închisori, acestea tot nu vor avea spaţiul necesar de aproximativ 44 000 de metri pătraţi.

Oficialii şi experţii spun că supravegherea electronică este de asemenea considerabil mai ieftină.

„Costurile pentru deţinuţii cu brăţări electronice se reduc la jumătate, ajungând la aproximativ şapte euro pe deţinut, aceasta însemnând că vom economisi în jur de 8,76 milioane de euro pe an”, a declarat Slobodan Homen, secretar de stat în ministerul Justiţiei.

„O brăţară de monitorizare electronică costă aproximativ 5 000 de euro”, a pus Damien Joka, şeful Departamentului de Sancţiuni Alternative. „Aceasta costă tot atât cât găzduirea unui deţinut pe timp de un an, ceea ce înseamnă că echipamentul pentru monitorizarea electronică se compensează deja după un an, deoarece acesta poate fi folosit de mai multe ori şi pentru mai mulţi deţinuţi”.

Comisia Europeană a ajutat guvernul sârb cu 2 milioane de euro în cadrul aşa-numitului proiect IPA pentru introducerea noului sistem de monitorizare electronică.

Deţinuţii monitorizaţi electronic nu au voie să-şi părăsească locuinţa. Pentru a fi eligibili, aceştia trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă un domiciliu permanent, precum şi linii de curent electric şi telefon. În plus, ei trebuie să poarte brăţara transmiţătoare pe picior şi în apartament să fie instalat un receptor.

Stefan Levy, un dentist de 31 de ani din Belgrad, a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru accidentarea unui pieton în timp ce îşi conducea maşina. „Când m-au informat că nu voi merge la închisoare, ci îmi voi ispăşi sentinţa acasă, nu mi-a venit să cred”, a spus Levy. „Acum nu trebuie să-i spun fiicei mele că merg la închisoare. Nu voi fi despărţit de familia mea”.

Ruth van Rhijn, directoarea comisiei OSCE pentru justiţie şi drepturile omului din Serbia, a declarat că sancţiunile alternative reprezintă o reformă importantă, dar a avertizat că introducerea acestora este un proces complex. „Aplicarea supravegherii electronice trebuie planificată cu atenţie, deoarece în caz contrar multe lucruri pot merge prost”, a spus aceasta. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.