Acasă Uncategorized Bercea Mondial, un baron local în sens mafiot, un simptom al Evului...

Bercea Mondial, un baron local în sens mafiot, un simptom al Evului Mediu întârziat

DISTRIBUIȚI

98655 – 22022011 – Interlopul din Drăgăneşti – Olt a dezvoltat relaţii cu personaje-cheie din justiţie, politică şi administraţie şi nu s-a sfiit să se laude cu acestea ori de câte ori a avut ocazia. Înrudit cu magistraţi şi aleşi locali, Sandu Anghel (43 de ani) a reuşit să acumuleze o avere impresionantă şi să scape de fiecare dată basma curată din dosarele penale în care a fost cercetat. Interlopul oltean cu legături notorii printre persoane importante din justiţie şi politică va fi adus miercuri dimineaţa la Curtea de Apel Craiova. Aici va fi judecat recursul cerut de avocatul liderului rom împotriva deciziei de arestare preventivă pentru tentativă de omor calificat,

 

 

 

 

 

 

 pronunţată duminică de Tribunalul Olt. Acesta este cel mai avansat stadiu în care a ajuns vreodată un dosar penal deschis pe numele lui Bercea Mondial, iar ele nu au fost puţine.

Fără probe, fără probe, fără număr – Judecătorul Cosmin Mitrache, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt, a confirmat că Sandu Anghel nu a fost trimis niciodată în judecată de magistraţii olteni. Împotriva acestuia instanţa a înregistrat doar patru plângeri contravenţionale. La Judecătoria Balş, în 2007, a existat o propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, respinsă însă şi înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt l-au cercetat pe Sandu Anghel în şapte dosare penale pentru dare de mită, înşelăciune, evaziune fiscală şi lovire. “Nu s-a dispus trimiterea în judecată, întrucât probatoriul nu a confirmat vinovăţia. Toate soluţiile procurorilor au rămas definitive, nefiind exercitate căi de atac”, a declarat Adrian Aspra, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Cu neînceperea urmăririi penale (NUP) a fost soluţionat şi cazul în care interlopul a fost acuzat că i-a oferit mită un laptop fostului primar din Drăgăneşti, Radu Matei Dan Mateescu, deschis în 2007.

Aceeaşi soluţie au primit-o dosarele deschise un an mai târziu pentru spălare de bani, înşelăciune şi rambursări ilegale de TVA. Tot magistraţii de la Parchetul Olt au fost cei care au dispus, în mai 2009, scoaterea de sub urmărire penală a lui Bercea Mondial şi a fiilor săi Laurenţiu şi Marian, acuzaţi că au încercat să-i ucidă pe fostul consilier judeţean Valeriu Matei şi pe un prieten al acestuia.

Potrivit procurorilor olteni, interlopul mai este cercetat în prezent pentru şantaj, dar şi pentru infracţiuni economice cu prejudicii importante pentru bugetul public. Soluţii de neîncepere a urmăririi penale (NUP) au primit şi dosarele deschise pe numele lui Bercea Mondial la Parchetul Judecătoriei Slatina, în 2004, în care era acuzat de înşelăciune şi fals în acte sub semnătură privată. Doi ani mai târziu, a fost cercetat de aceiaşi procurori pentru calomnie, ameninţare, lovire şi înşelăciune la adresa lui Claudiu Nicolae Mihai, în două dosare distincte, ambele rezolvate cu NUP.

Înrudit în Casa DomnuluiBercea Mondial s-a înrudit cu două personaje din justiţie, printr-un singur botez, în 2005. Atunci, naşă a fost Maria Huza, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti, apropiată a fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu. Moaşă pentru micul Judecător, fiul  lui Bercea,  a fost un alt magistrat, Sofia Mariana Moţ, judecător la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova, unde activează şi în prezent. Lidia Bărbulescu, care făcea parte tot din cercul Rodicăi Stănoiu, ar fi participat şi ea la aceeaşi petrecere de botez. Magistratul a fost promovat în 2001 din fotoliul de judecător al Tribunalului Olt direct la Curtea Supremă, fără a mai trece pe la o curte de apel. Un alt fiu al lui Sandu Anghel, Televizor, are ca naş de botez un procuror: Gheorghe Brenciu. Acesta a fost mai întâi şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, apoi magistrat la Parchetul Curţii de Apel Craiova, până în 2004, când a fost pensionat.
“Neamurile” din administraţia locală – Bercea Mondial a legat de-a lungul timpului relaţii de rudenie şi cu personaje din administraţie. Notoriu este cazul lui Gabriel Diaconu, viceprimar al Slatinei în perioada 2004 – 2006 şi consilier judeţean în 2008 – 2009. El recunoaşte că, în februarie 2005, i-a botezat un nepot lui Sandu Anghel, dar nu vrea să-i spună numele. “Cel mai frumos lucru este ca un creştin să boteze un alt creştin. Alte probleme n-am avut cu Bercea Mondial, nu am alte relaţii, nu l-am ajutat cu nimic. Ne cunoaştem şi atât. Nici n-am mai vorbit cu el de mult timp”, a declarat Diaconu.

Fostul viceprimar are, în prezent, un dosar pe rolul Judecătoriei Slatina. El este acuzat de DNA că a atribuit ilegal 18 contracte din bani publici. Tot un nepot i-a creştinat şi Marian Chitea, director al Hidroserv Slatina, propus în urmă cu doi ani pentru funcţia de subprefect al judeţului Olt. În octombrie 2009, naş pentru Maria, fiica lui Ambasador şi a Isaurei, deci nepoată a lui Bercea, a fost Iulius Şpak, consilier local din 2008 până în prezent.

Fratele preşedintelui – Presa a relatat că şi Nicolae Grădinaru, prefect al judeţului Olt în 1990 – 1993, senator în 1990 – 1992 şi deputat din 1996 – 2004, s-a înrudit cu Bercea Mondial, căruia i-a botezat un fiu, deşi acum neagă acest fapt: “Nu i-am botezat niciun copil! Nici nu l-am cunoscut. Şi, dacă i-aş fi botezat, care ar fi fost problema? A devenit infracţiune să creştinezi un copil de ţigan?”

Lista personajelor faimoase care au intrat în rol de naşi, la rugămintea lui Bercea Mondial, o încheie fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, care, pe 30 ianuarie 2010, a creştinat-o pe Renata-Doiniţa, o nepoată a interlopului. La ceremonia desfăşurată la Constanţa şi continuată cu o petrecere la Eforie Nord a fost prezent şi Iulian Teşeleanu, fostul şef al Vămii Agigea. 

Secrete bine păzite – Magistraţii olteni au fost reticenţi atunci când li s-au cerut detalii referitoare la cauzele în care Bercea Mondial a fost cercetat, chiar dacă este vorba, în general, de dosare deja închise prin neînceperea urmăririi penale. Deşi informaţiile solicitate sunt publice, nefiind cerute date din dosarul de cercetare, Adrian Aspra a refuzat să dezvăluie identitatea procurorilor care au anchetat aceste cazuri.

Convins că îl scapă «reţeaua» – Procurorii olteni au obţinut probe care atestă nu doar că Bercea Mondial este cel care l-a înjunghiat joi seara pe Ionuţ Anghel (17 ani), zis Mercedes, ci şi că a încercat apoi să se asigure că toţi cei care îl puteau incrimina vor face declaraţii false. Aşa cum reiese din încheierea de şedinţă pronunţată duminică de Tribunalul Olt, interlopul a luat legătura telefonic cu administratorul barului din Drăgăneşti-Olt unde a avut loc scandalul, “cerându-i să afirme, în contradicţie cu realitatea, că unul dintre fiii săi a fost cel care a tăiat victim”. De asemenea, Sandu Anghel l-a contactat şi pe unul dintre martorii oculari, pretinzându-i “să nu-l bage la puşcărie nevinovat, că nu a tăiat pe nimeni”. Mai mult decât atât, anchetatorii au conchis că Bercea Mondial a încercat să ajungă la o înţelegere cu nepotul pe care-l înjunghiase, mergând vineri să discute cu Mercedes, la Spitalul de Urgenţă. “Inculpatul, în cadrul convorbirii cu numitul V.I., afirma că «sunt la Craiova. Lasă-mă, că sunt la spital»”, se precizează în încheiere. 

Infatuarea de care a dat dovadă Bercea Mondial pe scările Tribunalului Olt când şi-a numit rudele “nişte proşti” care l-au băgat după gratii l-a caracterizat şi pe parcursul audierilor. Eugen Iacobescu a relatat că acesta n-a putut scrie o declaraţie inteligibilă, dar a ţinut să le arate anchetatorilor că el, fără şcoală, a reuşit să facă milioane de euro, pe când “oameni cu facultate nu sunt în stare de nimic”. Potrivit magistraţilor, Sandu Anghel se lăuda cu faptul că are relaţii strânse cu diverse personaje influente din politică şi justiţie şi era ferm convins că acestea îl vor ajuta să scape nepedepsit. “Conduita generală a inculpatului, caracterizată prin megalomanie şi spirit dominator, i-au fundamentat convingerea că atitudinea sa ilicită nu va ajunge să fie sancţionată penal, pe baza numeroaselor legături de afinitate prin alianţele realizate cu persoane cu funcţii de conducere publică importante, care i-au botezat pe fiii săi”, se mai arată în încheierea de şedinţă. De notorietate în Drăgăneşti-Olt este o fotografie care îi înfăţişează pe Bercea Mondial şi pe fostul lider al PNL Theodor Stolojan la un eveniment, la panoul de onoare de la un centru foto din oraş.

Preşedintele României a declarat luni seara că fratele său nu este un om politic şi că înrudirea prin botez nu-l ajută cu nimic pe interlopul oltean. “A botezat, dar asta nu i-a folosit lui Bercea Mondial la nimic, după cum vedeţi. Constataţi că i-ar fi folosit la ceva? Chiar dumneavoastră spuneaţi că ar fi fost arestat 29 de zile. La ce credeţi că i-a folosit? Legea trebuie aplicată oricărui om, indiferent cine este el şi cine i-a botezat copiii. Nu cred că a avut vreun folos de pe urma botezului de anul trecut. Sau eu, cel puţin, nu-l constat”, a răspuns Traian Băsescu. 

Conf. univ. dr. Dumitru Borţun, sociolog, spune că Bercea Mondial este simptomul unei boli generalizate din sistemul politic, administrativ şi juridic. Toate aceste instituţii sunt infestate, chiar dacă la nivel vizibil sunt independente şi funcţionează. La nivel invizibil, există de fapt o colaborare între grupurile de interese din acestea trei. Astfel, ne aflăm aproape în falimentul statalităţii. Pentru că un stat în care interlopii ajung să cumpere influenţă politică şi juridică este un stat aproape în faliment. Şi asta nu se întâmplă de ieri, de azi, ci din anii ’90. Bercea Mondial este un baron local în sens mafiot, un simptom al evului mediu întârziat. Este un fel de senior care dictează asupra celorlalţi, deşi de fapt este un troglodit, care se şi mândreşte cu statutul lui. Puterea lui simbolică impresionează, intimidează, inhibă. Şi pe omul de rând, dar şi pe omul din administraţie sau din justiţie. Şi asta pentru că trăim într-o societate în care normele legale nu sunt aplicate în mod egal şi permit cumpărarea de decizie morală şi judiciară. Lipsa conştiinţei morale permite asocierea unor oameni din justiţie, politică sau din administraţie cu astfel de personaje. Noi nu plecăm de la valori morale, ci de la interese imediate. Bravăm, ţepuim, parvenim, ne arătăm puterea prin nişte infantilisme de fapt. Din cauza unor astfel de personaje am ajuns la stadiul în care naturalizăm furtul: toţi minţim, toţi furăm, nu este nimic neobişnuit în asta. Este, dacă vreţi, o oglindă a cazului Fane Spoitoru. Şi cine ştie câţi interlopi dintr-aceştia mai sunt. El, ca şi Fane Spoitoru, este doar un simptom al unei boli generalizate a statului.

Averea pe care a reuşit s-o acumuleze Bercea Mondial este inexplicabilă în raport cu afacerile la vedere, legale, ale interlopului slătinean. Procurorul de caz Eugen Iacobescu spunea că Sandu Anghel va trebui să justifice modul în care şi-a clădit “imperiul imobiliar”. “Are peste 10 proprietăţi, în Slatina, Drăgăneşti, Caracal, dar şi în afara judeţului Olt. Deţine terenuri chiar şi în Craiova. Sursa banilor nu poate să fie decât cămătăria sau evaziunea fiscal”.

Bercea Mondial SRL – Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt, Sandu Anghel deţine calitatea de asociat doar în cadrul unei societăţi, Bercea Mondial SRL. Firma a fost înmatriculată în 2008, are sediul în Slatina, pe strada Piteşti nr.114, şi ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. O altă societate a familiei Bercea este înregistrată pe numele unuia dintre fiii interlopului, Florin Anghel. SC Ambasador Mondial SRL a fost înfiinţată anul trecut şi are sediul în Drăgăneşti-Olt, chiar într-una dintre casele clanului. Niciuna dintre ele nu a depus vreo raportare fiscală de la înfiinţare.

Case cu proprietari prin rotaţie – Potrivit primarului Slatinei Darius Vâlcov, Sandu Anghel a construit majoritatea imobilelor abuziv, fără autorizaţii sau cu nerespectarea acestora, iar unele dintre proprietăţile sale au fost transferate pe numele unor rude sărace. “Sunt clădiri construite ilegal, care figurează în documente ca aparţinând unor persoane care trăiesc, în realitate, la limita sărăciei şi fără posibilităţi de a ridica o casă cu etaj în Slatina, iar vilele în cauză şi-au schimbat de mai multe ori pe an proprietarii din documente, dar în fapt este de notorietate că ele aparţin toate lui Sandu Anghel”, a precizat Darius Vâlcov.

Majoritatea clădirilor clanului Bercea din Slatina sunt spaţii comerciale, amplasate în zone bune ale oraşului. Două dintre vilele în care stau membrii familiei se află pe strada Piteşti şi pe Aleea Tipografului. Pe Bulevardul Al. I. Cuza, Sandu Anghel deţine cinci clădiri unde funcţionează magazine de îmbrăcăminte, piese auto şi baruri. Un alt spaţiu comercial de pe strada Ecaternia Teodoroiu adăposteşte tot un butic cu haine, iar pe strada Piteşti familia deţine o spălătorie, chiar lângă una dintre vile. Una dintre casele din Drăgăneşti-Olt este pustie, familia mutându-se la Slatina, iar în celelalte patru clădiri funcţionează magazine generale şi un bar.

Despre Bercea Mondial se ştie atât în Drăgăneşti-Olt, cât şi în Slatina că ar fi făcut bani la începutul anilor ’90, când a plecat “la furat” în Germania. De altfel, prima lui afacere a constat în deschiderea unui restaurant, pe strada Gării din Drăgăneşti-Olt. Restaurantul se numea “Berlin”, în semn de mulţumire faţă de oraşul german unde a furat banii de pornire în cămătărie.  “Sunt imobile construite ilegal, care figurează în documente ca aparţinând unor persoane care trăiesc, în realitate, la limita sărăciei şi fără posibilităţi de a ridica o casă cu etaj în Slatina”, mai spune edilul. – www.promptmedia.ro, sursa – Adevărul)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.