Acasă Uncategorized Bruxelles: Acordul de liber schimb între UE şi Coreea de Sud, aprobat...

Bruxelles: Acordul de liber schimb între UE şi Coreea de Sud, aprobat de Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

98553 – 17022011 – După ce a făcut presiuni prin folosirea unor măsuri riguroase de salvgardare şi a primit garanţii din partea guvernului de la Seul, prin care a fost asigurat că noua legislaţie coreeană privind emisiile de CO2 nu va avea un impact negativ asupra producătorilor europeni de maşini, joi Parlamentul European a aprobat cel mai ambiţios acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată.

Acordul, votat cu 465 voturi “pentru”, 128 împotrivă şi 19 abţineri, este rezultatul a doi ani şi jumătate de negocieri. Procedura UE de ratificare fiind de acum încheiată, acordul de liber schimb va putea intra în vigoare în iulie 2011.

Mult-aşteptatul acord între UE şi Coreea de Sud are ca scop eliminarea a aproximativ 98% din taxele de import, precum a altor bariere comerciale pentru bunurile prefabricate şi produsele şi serviciile agricole în următorii 5 ani.  Se aşteaptă ca acordul sa creeze noi schimburi comerciale în bunuri şi servicii în valoare de 19,1 miliarde de euro pe an, şi ca exportatorii din UE să economisească 1,6 miliarde de euro pe an datorită acordului. Activităţile legate de comerţ, cum ar fi achiziţiile publice, drepturile de proprietate intelectuală, standardele de muncă şi problemele de mediu sunt de asemenea acoperite de acord.

Industria automobilelor – În cadrul acordului, tariful de 8% pentru autoturismele din UE exportate către Coreea va fi eliminat, iar producătorii de automobile din UE îşi vor putea vinde produsele – realizate în conformitate cu specificaţiile UE – fără a mai fi supuse la teste suplimentare. Acordul de liber schimb stabileşte, de asemenea, un grup de lucru/o comisie de monitorizare  pentru a evita protecţionismul care ar putea fi realizat în viitor prin noi bariere tehnice (de exemplu, reglementările tehnice din Coreea de Sud cu privire la standardele de emisii de CO2).

Textilele – Tarifele pentru textile şi îmbrăcăminte din Coreea de Sud sunt, în prezent, 10,06%, acordul prevăzând eliminarea imediată a unei părţi substanţiale din cele 60 de milioane de euro în taxe percepute anual exportatorilor UE. În plus, capitolul din acord care se referă la proprietatea intelectuală va asigura o protecţie vitală pentru mărcile comerciale ale UE, aplicabilă atât mărcilor înregistrate cât şi celor neînregistrate.

Produsele electronice de consum – Prin eradicarea tuturor cerinţelor redundante, cum ar fi testările costisitoare sau procedurile de certificare, acordul de liber schimb elimină barierele în calea comerţului cu electronice de consum şi aparate de uz casnic, cum ar fi televizoarele, computerele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile sau echipamentele de telecomunicaţii. În plus, recunoaşterea standardelor europene de IT de către Coreea de Sud, ca parte a acordului de liber schimb, ar trebui sa permită producătorilor europeni de electronice accesarea liberă a pieţei Coreene, şi oportunităţi egale cu acelea ale producătorilor din Coreea.

Clauza de salvgardare – PE a aprobat, de asemenea, o clauză de salvgardare (495 voturi pentru, 16 împotrivă şi 75 abţineri) care va permite UE suspendarea reducerilor suplimentare ale taxelor vamale sau creşterea lor la nivelurile anterioare, în cazul în care ratele mai mici ar duce la o creştere excesivă a importurilor din Coreea de Sud, cauzând sau putând cauza un ‘prejudiciu grav’ producătorilor din UE.

Deputaţii europeni au făcut o serie de modificări legislaţiei. Parlamentul European, precum şi persoanele implicate în industrie, vor avea de acum dreptul de a sugera Comisiei lansarea unei investigaţii care ar putea duce la activarea acestei clauze. Comisia poate, de acum, lua în considerare o gamă mai largă de factori atunci când stabileşte dacă prejudiciul a fost cauzat. Definirea produselor care fac obiectul clauzei de salvgardare a fost clarificată, fiind un aspect important pentru industria de automobile. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.