Acasă Uncategorized Bruxelles: Cetăţenii europeni îşi doresc mai multă solidaritate din partea Uniunii Europene

Bruxelles: Cetăţenii europeni îşi doresc mai multă solidaritate din partea Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

98464 – 15022011 – O mai buna coordonare politicii energetice şi o mai mare solidaritate intre statele membre ale UE in perioada de criza energetica, constituie principalele dorinte ale publicului european in materie de  probleme de energie, potrivit unui sondaj facut la cererea Parlamentului European. Cetaţenii UE considera ca masurile luate la nivelul UE ofera cea mai buna protecţie şi ca stabilitatea preţurilor, energiile regenerabile, siguranţa aprovizionarii şi a eficienţei ar trebui sa fie principalele prioritati ale strategiei UE de cooperare in domeniul energiei.

            Sondajul a fost realizat in prima jumatate a lunii decembrie, cu un total de 26574 de interviuri faţa-in-faţa, in toate cele 27 de state membre.

            „Acest sondaj Eurobarometru arata nivelul de interes al publicului fata de problemele de energie”, spune Herbert Reul (PPE, DE), preşedinte al Comisiei Parlamentului European pentru industrie, cercetare şi energie. „Este evident, din rezultatele studiului, ca cetaţenii, cu toţii implicaţi in calitate de consumatori, manifesta un interes puternic fata de preţul energiei, care depinde nu numai de costurile de producţie, ci si de impozite statelor membre”.

            79% dintre europeni vor mai multa solidaritate din partea UE – Intrebati cine i-ar proteja cel mai bine in cazul unei crize de aprovizionare cu energie, asemenea crizei de gaz din 2009, 60% dintre cetaţenii UE au raspuns ca s-ar simti cel mai bine protejati de o politica coordonata a UE şi 79% au favorizat solidaritatea intre statele membre. Un semnificativ procent de 77% dintre europeni considera ca este in interesul propriei lor ţari sa ofere asistenţa altor state membre care se confrunta cu dificultati de alimentare cu energie.

            Opiniile au fost diferite in funcţie de ţara de origine. Cetaţenii din Luxemburg, Ungaria şi Cipru au fost cei mai puternici susţinatori ai unei politici coordonate a UE, in timp ce doar 45% dintre respondentii din Austria şi Marea Britanie au sprijinit aceasta idee. Suedezii, danezii şi luxemburghezii au favorizat solidaritatea (89%), iar cetatenii din Malta, Slovenia şi Marea Britanie au fost cei care au sustinut cel mai putin acest principiu.

            Prioritaţile strategiei de cooperare in domeniul energiei – Patru prioritaţi au fost considerate cruciale pentru modelarea strategiei UE de cooperare in domeniul energiei.

            Stabilitatea preţurilor a fost primul pe lista, sustinut cel mai puternic de catre respondenţii din Republica Ceha, Lituania şi Letonia, in timp ce energiile regenerabile au fost a doua (danezii, suedezii şi olandezii cetaţeni – cei mai mari sustinatori). Securitatea aprovizionarii şi eficienţa energetica au fost celelalte doua prioritaţi cel mai des citate de catre cetaţenii UE.

            Reactia proactiva a Parlamentului European – In septembrie, Parlamentul European a aprobat proiectul de regulament privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, care permite UE sa ofere un raspuns comun in cazul unei crize viitoare.

Deputaţii europeni au votat in noiembrie, in favoarea unor planuri de eliberare a 146 milioane  euro din fonduri UE neutilizate pentru a finanţa economia de energie, eficienţa energetica şi proiectele de energie regenerabila, şi a adoptat, de asemenea, o rezoluţie privind strategia energetica a UE in viitor, care vizeaza o politica energetica externa mai coordonata. In decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie de revizuire a planului de acţiune privind eficienţa energetica, cerand sa fie luate mai multe masuri in vederea atingerii obiectivelor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.