Acasă Uncategorized Bruxelles: Competitivitatea industrială a României analizată de UE

Bruxelles: Competitivitatea industrială a României analizată de UE

DISTRIBUIȚI

98007 – 01022011- Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene a abordat, luni, în reuniunea desfăşurată la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), pregătirea participării României la reuniunea Consiliului European din 4 februarie, precum şi o serie de iniţiative lansate de Comisia Europeană.

            Consiliul European din 4 februarie are ca miză principală confirmarea politică, la cel mai înalt nivel, a obiectivelor UE în materie de energie şi inovare, domenii considerate motoare propulsoare ale competitivităţii economiei europene, pentru care este nevoie de acţiune rapidă la nivel european.

            În domeniul energiei, Consiliul va adopta concluzii care vizează dezvoltarea unei pieţe integrate şi interconectate, promovarea eficienţei energetice şi a surselor regenerabile de energie, precum şi viziunea strategică pe termen lung a UE în acest domeniu.

            Referitor la inovare, Consiliul European îşi propune să adopte o Abordare Strategică a Inovării, care presupune: finalizarea realizării Spaţiului European al Cercetării până în 2014; lansarea şi punerea în operă a Parteneriatelor Europene de Inovare; lansarea Parteneriatului Pilot pentru o îmbătrânire sănătoasă şi activă; utilizarea achiziţiilor publice pentru stimularea inovării.

            Discuţiile se vor concentra, printre altele, pe definirea unor noi surse de sprijin financiar acordat procesului de inovare şi pe creşterea capacităţii de comercializare a rezultatelor cercetării-inovării. De asemenea, este posibil să fie reluate discuţiile pe tema brevetului UE, unul din cele mai importante instrumente pentru stimularea inovării şi competitivităţii.

            La 26 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat comunicarea „O Europă eficientă din punct de vedere al resurselor – iniţiativa emblematică a Strategiei Europa 2020”. Comunicarea se înscrie în seria celor şapte iniţiative emblematice incluse în Strategia Europa 2020, care susţin dezvoltarea economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Comisia a prezentat un cadru strategic de acţiuni şi măsuri integrate, destinate să contribuie la utilizarea durabilă a resurselor naturale şi la trecerea către o economie europeană eficientă sub aspectul consumului de resurse şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Totodată, Comisia a adoptat, la 24 ianuarie, un plan de măsuri concrete pentru reducerea birocraţiei cu care se confruntă cercetătorii şi IMM-urile. Prin măsurile adoptate, Comisia Europeană îşi propune ca participarea la cel de-al şaptelea program-cadru al UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică să devină mai atractivă şi mai accesibilă pentru cercetătorii de vârf şi companii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Astfel, COM propune trei măsuri: o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte modul de calcul al cheltuielilor cu personalul; crearea unui nou grup director format din înalţi funcţionari, care să elimine neconcordanţele în materie de aplicare a normelor privind finanţarea cercetării.

            Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene a discutat şi despre vizita tehnică a Comisiei Europene în România privind competitivitatea industrială, în perioada 7-8 februarie. În cadrul vizitei vor fi abordate aspecte legate de inovarea la nivel naţional şi iniţiativa emblematica „Uniunea Inovativă”; problematica în domeniul IMM-urilor şi revizuirea Small Business Act for Europe; protecţia mediului, ecologizarea industriei şi aspecte privind durabilitatea în industrie şi calificările profesionale.

            Un alt subiect abordat a fost vizita de lucru în România, în perioada 8-9 februarie, a domnului Stub Jorgensen, director în cadrul DG EMPL (Directoratul General Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Oportunităţi Egale), care coordonează, începând cu 1 ianuarie 2011, dosarul privind implementarea Fondului Social European în România. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.