Acasă Uncategorized Bruxelles: Criză de materii prime şi produse de bază în Uniunea Europeană

Bruxelles: Criză de materii prime şi produse de bază în Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

98101 – 03022011- Comisia Europeană a lansat, miercuri, o comunicare privind combaterea provocărilor cu care se confruntă pieţele de produse de bază şi materii prime, prin care propune o viziune integrată a UE în acest domeniu.

            În comunicarea prezentată miercuri, Comisia analizează evoluţiile înregistrate din 2008 până în prezent pe pieţele de produse de bază şi de materii prime, urmărind identificarea materiilor prime critice, acţiuni în domeniul comerţului cu materii prime, precum şi dezvoltarea de noi criterii de prevenire a risipei materiilor prime.

            Măsurile propuse de Comisie vizează asigurarea unei aprovizionări echitabile şi durabile de materii prime de pe pieţele globale şi o aprovizionare durabilă în cadrul UE, precum şi creşterea eficienţei utilizării resurselor şi promovarea reciclării.

            Totodată, Comisia propune îmbunătăţirea integrităţii, transparenţei şi stabilităţii pieţelor instrumentelor derivative pentru mărfuri, stabilirea unei cooperări bilaterale cu ţările din Africa în domeniul materiilor prime şi îmbunătăţirea cadrului legislativ referitor la procesul de exploatare durabilă la nivelul UE. Comisia menţionează şi necesitatea ca UE să instituie pe viitor o activitate diplomatică în domeniul materiilor prime, care să permită accesul mai facil al Europei la materiile prime, îndeosebi la cele considerate critice.

            În privinţa explorării pe teritoriul Uniunii, Comisia nu exclude reînceperea activităţilor de minerit în vederea exploatării metalelor rare în regiunile cuprinse în reţeaua Natura 2000.

            Comisia mai propune completarea listei celor 14 materii prime critice – metale şi minerale rare utilizate în special la fabricarea de aparatură electronică şi care sunt importate în prezent în mari proporţii din China, Rusia, SUA, Brazilia sau ţări din Africa. Comisia consideră că accesul la materiile prime rare şi la produsele de bază este esenţial pentru menţinerea capacităţii de producţie a economiei statelor europene, dar şi pentru asigurarea bunăstării cetăţenilor.

          Această comunicare este o contribuţie la iniţiativa emblematică a Strategiei Europa 2020 – „O Europă mai eficientă a resurselor”, care a fost adoptată luna trecută. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.