Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputatul Corina Creţu: „Initiativele europene impotriva saraciei sunt doar simbolice”

Bruxelles: Eurodeputatul Corina Creţu: „Initiativele europene impotriva saraciei sunt doar simbolice”

DISTRIBUIȚI

98729 – 25022011 – Europarlamentarul PSD Corina Cretu, membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Parlamentului European, critica lipsa de preocupare a Comisiei Europene pentru eficientizarea actiunilor de contracarare a saraciei in crestere in UE si fata de adancirea decalajelor intre tarile membre.

„Lipsa de responsabilitate a guvernelor nationale este agravata de absenta unei preocupari la nivel european pentru atenuarea gravelor discrepante care fragmenteaza UE”, considera Corina Cretu, in replica la raspunsul Comisiei Europene la interpelarea adresata pe tema eficienţei utilizării fondurilor europene alocate combaterii saraciei.

„Actiunile desfasurate în 2010 – Anul european pentru combaterea sărăciei – demonstreaza cat de indepartat de realitate este obiectivul stabilit prin strategia Europa 2020 de reducere, in urmatorul deceniu, cu 20 de milioane de persoane a cifrei cetatenilor europeni afectati de saracie si excludere sociala, in conditiile in care ponderea actuala a acestora este de peste 116 milioane”, a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul social-democrat precizeaza ca, potrivit datelor Eurostat, 9,4 milioane de romani, reprezentand 44% din populatie, aproape dublu fata de media europeana, erau, in 2008, victimele unei forme de excludere sociala, recesiunea amplificand aceasta realitate dramatica. Cei trei indicatori folositi de Comisia Europeana pentru evaluarea riscului de saracie si excludere sociala sunt venitul sub nivelul national al riscului de saracie, privatiunile materiale grave si traiul in familii in care capacitatea de munca a adultilor este utilizata in cursul unui an sub 20% din potential. „În România, au fost alocate, în Anul european pentru combaterea sărăciei, 17 milioane de euro, din care 9 milioane au fost destinate pentru realizarea de campanii de informare şi de conştientizare privind efectele sărăciei”, se arata in intrebarea cu solicitare de răspuns scris a eurodeputatului roman, care solicita punctul de vedere al Comisiei referitor la eficienta utilizarii acestor fonduri.

In raspunsul comisarului pentru Munca si Afaceri Sociale, Laszlo Andor, se subliniaza ca, in decembrie 2010, a fost lansata Platforma europeană de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale, care „stabileşte un cadru de acţiune pentru garantarea coeziunii sociale şi teritoriale, astfel încât beneficiile creşterii şi ale creării de locuri de muncă să fie distribuite pe scară largă pe teritoriul Uniunii Europene, iar persoanelor care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială să li se acorde posibilitatea de a duce o viaţă demnă şi de a juca un rol activ în societate”. „În plus, în fiecare an, în luna ianuarie, astfel cum a fost cazul în 12 ianuarie 2011 pentru primul semestru al anului, Analiza anuală a creşterii economice realizată de Comisie va examina progresele generale realizate în îndeplinirea obiectivului de combatere a sărăciei”, se mentioneaza in raspunsul Comisiei Europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.